Werkende mama’s brengen naschoolse activiteiten naar De Klimming

Werkende mama’s vinden amper tijd om hun kroost na schooltijd nog naar de academie of sportclub te brengen. Dus brengen we de sportclub en academie naar de school, dachten ze in de vrije basisschool De Klimming in Essene (Affligem). Met succes, maar administratief botsen de mama’s op muren.

In De Klimming wordt de naschoolse opvang sinds dit schooljaar aangevuld met workshops in sport, muziekinitiatie, circus en een crea-atelier.

Het initiatief komt niet van de school of van ’t Breugelkind, dat de naschoolse opvang organiseert, maar gewoon van drie werkende mama’s uit het oudercomité.

Het extra aanbod is niet gratis. Deelnemen aan de activiteiten kost drie tot vier euro per les, afhankelijk van het onderwerp.

‘We merkten vorig schooljaar dat kinderen van werkende mama’s na schooltijd nog amper in de academie of in de sportclubs geraken’, vertellen Sofie De Baerdemaeker, Brigitte De Paepe en Pascale Lommez, drijvende krachten achter het initiatief. ‘Laten we die naschoolse activiteiten dan naar de school zelf brengen, dachten we.’

Het was een schot in de roos. ‘De Klimming telt gemiddeld 80 kinderen in de naschoolse opvang. We werken met workshops van vijf weken. We zijn nu aan de derde reeks, telkens met 60 tot 70 inschrijvingen. De ouders en kinderen vragen naar meer, en wij hebben ook nog heel wat plannen voor meer.’

Brede school

De Klimming als Affligemse voortrekker van de ‘Brede School’, die door het Vlaamse departement Onderwijs wordt gepromoot. Het klinkt mooi, maar er is een grote ‘maar’, zo leerden de drie ijverige mama’s intussen.

‘Het ontbreekt aan een administratief kader voor deze activiteiten. Zo moet de lerares muziekinitiatie die we aantrokken ons een factuur maken, terwijl ze nochtans ook les geeft aan de academie. In opdracht van de academie in de school les komen geven, dat kan echter niet.’

‘Zo dachten we ook aan een moestuinproject in De Pelink, op amper honderd meter van de school. Maar als de kinderen buiten de schoolpoort komen, vervalt de schoolverzekering en kom je in een kluwen van wie verantwoordelijk is.’

‘Enkel bij sportactiviteiten is er een kader omdat de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) een vrijwilligerscontract aanbiedt. Bij zowat alle andere activiteiten botsen we op muren van administratieve hindernissen.’

Win-win-win

Volgens de drie mama’s wordt iedereen nochtans beter van hun project: kinderen krijgen toegang tot activiteiten waar ze anders niet geraken, ouders hoeven niet langer taxi te spelen en organisaties van buitenschoolse activiteiten hebben een groter bereik.

Het gemeentebestuur van Affligem is het voorstel genegen en overweegt een soort ‘gemeentelijke vrijwilligerspool’ om deze ‘na-inschoolse’ activiteiten structureel te regelen.

‘Maar dan moeten ook de andere scholen in het bad, want de gemeente kan dit niet voor één school doen. We hopen dus dat het project wordt geadopteerd door de andere scholen.’

‘Dat zou de organisatie van het hele project ten goede komen en de activiteiten bereikbaar maken voor de kinderen uit alle Affligemse scholen.’

klimming essene naschools 2