Geen feestjes meer op kasteeldomein Eizeringen

De gemeente Lennik laat geen openluchtevenementen meer toe op het domein van het kasteel van Eizeringen. Burgemeester Irina De Knop (Open VLD) neemt die maatregel na tal van klachten over lawaaioverlast op het technofestival Sunset Terrazza, afgelopen zondag. “Dit soort evenementen blijft beter weg uit Lennik”, zegt ze.

Het was Erik O. (N-VA Lennik-Kwadraat) die het probleem aankaartte. “Vorige week was er ook een evenement, en dat verliep zonder problemen, maar afgelopen zondag is er een grens overschreden”, zegt hij. Daarop besliste de burgemeester dat het gezellige kasteeltje langs de Ninoofstesteenweg in Eizeringen niet meer gebruikt mag worden als feestlocatie.

Het gebouw deed jarenlang dienst als restaurant De Wijsgeer en later als Bistro Jitho. Sinds de huurovereenkomst met de laatste uitbaters niet werd verlengd, staat het statige gebouw al een tijdje leeg. Het domein kan al vier jaar gehuurd worden voor evenementen, feesten of openluchtfuiven. Maar daar komt – als het van burgemeester Irina De Knop afhangt – nu abrupt een eind aan.

“Ik wil een gesprek met de eigenaar”, zegt ze. “Samen met hem wil ik tot een zinvolle oplossing komen. Want hoe het er dit weekend aan toe ging, dat kan voor ons niet meer. Onze diensten kregen afgelopen zondag tientallen mails en telefoontjes over lawaaioverlast en foutparkeerders. De organisatie van het evenement Sunset Terrazza heeft te weinig rekening gehouden met de buurt. Men mag niet vergeten dat vlakbij het terrein een woonkern ligt. De muziek was tot kilometers ver te horen. De politie is meermaals langsgegaan, maar de overlast bleef. Ook de omliggende straten stonden vol foutgeparkeerde wagens.”

Het gemeentebestuur hekelt bovendien de manier waarop organisatoren omgaan met de wetgeving. “Vorige week vond hier ook al een gelijkaardig evenement (Voodoo Village, red.) plaats”, zegt ze. “Hoewel we toen slechts één klacht kregen van een student, vinden we dat dit soort feesten hier niet thuis hoort. Wij prefereren organisaties die een duidelijke band hebben met de gemeente. Geen mensen die hier één keer per jaar iets organiseren en dan weer vertrekken.”

De burgemeester zal in de toekomst ook strenger zijn in het goedkeuren van evenementen. “Als er voortaan plannen zijn om openluchtfuiven te organiseren, dan zal daar streng op toegekeken worden”, zegt ze. “Beginnend bij de termijn voor zo’n aanvraag. Daarna worden er afspraken gemaakt met de politie, de brandweer en het gemeentebestuur.”

Organisator van Sunset Terrazza, Benny Quinaert, voelt zich allerminst de grote schuldige. “Eerlijk gezegd hadden we dit zien aankomen”, zucht hij. “We wisten dat twee evenementen op twee weken tijd om problemen vragen was. Het is normaal dat wij veel meer klachten hebben veroorzaakt. Als tweede evenement heb je -om het op zijn Brussels te zeggen- toch meestal de bonen ‘gefret’. Mensen zien één evenement per jaar wel door de vingers, maar zodra het twee keer na elkaar gebeurt raken ze het beu.”

Volgens Quinaert zijn de geluidsnormen nochtans gerespecteerd. “Wij zijn onder de limiet gebleven. Ik had zelfs de indruk dat onze muziek stiller stond dan die van het vorige event. Akkoord, de politie is een paar keer langsgekomen, maar wij hebben toen meteen het volume naar beneden gedraaid.” Over het parkeerprobleem kan de organisator kort zijn. “We hebben gezocht naar een alternatief, maar we zijn daar niet in geslaagd.” Quinaert trekt voor de volgende Sunset Terrazza naar Humbeek. “Daar hebben we een afgelegen privédomein van een kasteelheer kunnen strikken.”