Duizend mensen rouwen om Oumy, Abbygail en Madyson (+ foto's)

Ruim duizend mensen stapten zondagavond in een stille wake van de Markt van Lennik naar de Zwartenbroekstraat waar Oumy (1,5), Abbygail (4) en Madyson (6) op woensdag 11 februari het leven lieten in een familiedrama.

Het drama liet de voorbije anderhalve week een erg diepe indruk in het landelijke Lennik. De kinderen kwamen om het leven door rookvergiftiging.

De moeder van de kinderen, Sonja Thioro M’bow (35), zit in de cel op verdenking van moord, al blijft de vrouw zelf beweren dat het een ongeluk was en dat ze niet wist dat drie van haar dochters in het gebouw zaten dat ze in brand had gestoken.

Op het Marktplein verzamelden vanaf 17 uur ruim duizend mensen, bijna allemaal ouders en/of grootouders met kleine kinderen. In het gemeentehuis van Lennik was het nog druk aanschuiven om een laatste afscheidswoordje te schrijven in het rouwregister. Er werden ook witte ballonnen en rode kaarsen uitgedeeld.

Heel wat mensen en kinderen hadden ook de rouwbrief mee, met vooraan een foto van de drie kindjes in de vorm van een hartje.

Rond 17.30 uur zette, in een bijtend koude wind, de stille mars zich in beweging. Papa Hellmut Ulin en zijn stiefdochter Dyarra stapten, moedig maar duidelijk overmand door verdriet, helemaal vooraan op.

De sliert mensen van ruim een kilometer lang trok onder meer voorbij de basisschool De Kleine Prins, waar de kinderen school liepen, en hield een kilometer verder halt in de grote tuin van het gezin.

Daar stond een tafel met enkele knuffels bij drie foto’s van de kindjes. Heel wat mensen plaatsen hun brandende kaars op de tafel en gaven een symbolische afscheidskus aan de drie meisjes.

Zo ook Annie Courtmans, tweelingzus van Jeanine Courtmans die de buurvrouw is van Inge, de zus van Hellmut. ‘Inge en haar man Marc waren enorm in de weer voor de kindjes’, vertelt Jeanine.

‘De kindjes waren dan ook heel vaak bij hen. Ze kochten er kleedjes voor en vingen hen vaak op na school. Op de doodsbrief worden ze trouwens speciaal bedankt. ’t Is een familie die heel hecht is met elkaar.’

De begrafenis van de drie meisjes heeft vandaag (maandag) om 10 uur plaats in de Sint-Kwintinuskerk van Sint-Kwintens-Lennik. Er is vooraf geen begroetingsmogelijkheid meer. Ouby, Abbygail en Madyson krijgen hun laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats in de Zavelstraat.