Michaël is magneetvisser op de Dender (+ video)

De prijs voor de creatieveling van de week gaat naar Michaël De Wever uit Eizeringen (Lennik). Zijn hobby? Magneetvissen op de Dender.

Het lijkt een variante op het aloude strandjutten, maar dan op rivieren. Magneetvissen is niet zo moeilijk: je neemt een krachtige magneet (55 tot 110 kg), hangt die aan een touw en je gooit hem in het water. Als de magneet in de buurt komt van een metalen voorwerp, wordt de magneet er naartoe getrokken.

‘De kans is groot dat je heel wat afval uit het water opvist, maar regelmatig komen er ook mooie vangsten naar boven’, vertelt De Wever.

2013-09-22 Magneetvis.2aOp zijn website http://vismagneet.be, waar je de magneten ook kunt kopen, toont hij daarvan een staaltje, allemaal opgevist aan de brug aan de Dender op de grens van Pamel en Okegem: muntstukken, 1 bijtel, 2 geld kistjes, 15tal fietsen, 1 brommerkader, 1 anker, 2 wapens, 7 kogels, 1 mes, 1 mortier.

Goed voor het milieu

Vissen met magneten blijkt al een rage in Nederland en andere Europese landen. Op YouTube bestaan al meerdere filmpjes over ‘magnet fishing’.

‘Magneetvissen is niet enkel een actieve hobby, het is bovendien heel goed voor het milieu. Al het vuil dat uit het water wordt gehaald maakt onze Vlaamse wateren weer een stuk schoner. Bovendien kan je met alle vangsten naar de ijzeropkopers, die hiervoor nog een mooie beloning kan geven’, besluit Michaël De Wever.