Kapel van Willy Stas plechtig ingehuldigd

Op de rotonde aan de Negenbunderstraat is het kapelletje van Willy Stas plechtig ingewijd. Willy wachtte al 8 jaar op dit moment. De kapel is een eerbetoon aan de historische hoeve van de familie Stas, die in 2006 werd gesloopt om de rotonde aan te leggen.

‘Hier stond Hoeve – Herberg ‘In de vier winden’. 1869 – 2006. Familie Marcus Stas.’ Die boodschap prijkt op een gedenksteen op het kapelletje van Willy Stas. ‘Het heeft lang geduurd en ik heb ervoor moeten strijden’, zegt Willy.

‘Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd, maar nu heb ik eindelijk wat ik wil. In 1869 legde Marcus Stas, een van mijn voorvaderen, hier de eerste steen van de hoeve. In 1905 werd de hoeve een herberg met de naam ‘In de vier winden’. Verschillende generaties groeiden op in de hoeve. Mijn grootvader Louis werd hier geboren, net als mijn vader.’

In put gaan zitten

Toen zijn oom Marcel Stas in 2000 overleed, verdween ook de laatste eigenaar van de hoeve. ‘Vier jaar later kreeg ik een brief van het Vlaams Gewest dat we onteigend werden en in 2006 werd het gebouw gesloopt’, zucht Willy. ‘Ik heb er alles aan gedaan om die sloop tegen te houden. Zo stuurde ik verschillende brieven naar het Gewest en probeerde ik de hoeve te laten klasseren, maar dat lukte niet. In 2006 ben ik zelfs in een put gaan zitten om de werken te verhinderen, maar ook dat mocht niet baten.’

Daarom kwam hij op het idee om een gedenksteen te plaatsen. ‘Als de hoeve moest verdwijnen, mocht er toch op zijn minst een herinnering blijven’, zegt Willy. Hij recupereerde enkele oude stenen van een kapel die hij door steenkapper opnieuw liet herstellen, terwijl een kunstenares uit Koksijde voor Willy een Mariabeeldje boetseerde.

‘Uiteindelijk kreeg ik de toestemming om mijn kapel te plaatsen. Eindelijk krijg ik  nu een aandenken aan mijn familie, en eindelijk krijgt de familie Stas in Lennik nu respect, want wij zijn een grote familie in Lennik. Nu hoop ik alleen nog dat ik de kapel kan laten beschermen. Dan zou de cirkel helemaal rond zijn.’