Stukje luchtvaarterfgoed in ere hersteld: eerste van twee vliegtuighangars gerestaureerd

De eerste van twee grote ronde betonnen vliegtuighangars op het vliegveld van Grimbergen is gerestaureerd en officieel ingehuldigd. De restauratie van de tweede is volop bezig.

Het vliegveld van Grimbergen werd in 1939 aangelegd door het ministerie van Defensie, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verder uitgebouwd met tientallen constructies door de Duitse bezetter.

Na omzwervingen via verschillende overheden, kwam het Vliegveld in 2000 in handen van de gemeente Grimbergen, dat een erfpachtovereenkomst sloot met uitbater ‘Recreatief Vliegveld Grimbergen’ (RVG).

“De belangrijkste realisatie na de Tweede Wereldoorlog zijn de twee ronde betonnen vliegtuighangars naar een ontwerp van Alfred Hardy”, zegt schepen van Erfgoed Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “De twee hangars zijn tussen 1947 en 1948 gebouwd door in totaal zo’n 80 à 100 mensen, grotendeels arbeiders uit de regio en zijn een unicum in ons land.” (Lees verder onder de foto)

“Het gaat om ronde betonnen loodsen die elk 25 vliegtuigen herbergen. De betonnen paddenstoelconstructie, waarop Hardy een patent nam, leverde internationale erkenning op. De loodsen zijn dan ook sinds 2007 erkend als beschermd monument.”

Maar de vliegtuighangars bleven niet gespaard van de tand des tijds. “We merkten dat de loodsen verouderd waren”, gaat Van Bree verder. “We hebben te maken met betonrot, problemen met de staalstructuur en er waren ook verzakkingen. Dat hebben we allemaal aangepakt in verschillende restauratiefases.”

“Zoals je kan zien, is de eerste loods gerestaureerd. De gele golfplaten aan de wanden zijn weggenomen. Die platen zijn geplaatst in de jaren ’70 en ’80, maar zijn niet origineel. In het eerste ontwerp kon je door de loodsen heen kijken.”

“Daarom zijn de platen verwijderd. In de plaats kwam polycarbonaat, waardoor je terug door de loods heen kan kijken. Zo krijgen je ook terug de paddenstoelstructuur te zien, die heel origineel is.

“De eerste loods is gerestaureerd en is nu ingehuldigd door Liv Swers (6)”, vult schepen van Gebouwen Kirsten Hoefs (CD&V) aan. “Zij won vorig jaar een doopvlucht met het vliegtuig tijdens de schattenjacht voor kinderen en gezinnen in de grote vakantie. Ze mocht het lintje samen met burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) doorknippen.”

“De andere loods zal klaar zijn in 2025, ruim op tijd voor de Open Monumentdag. Het thema is dan ‘Architectuur’. We kunnen op dat moment geen mooiere bouwwerken in de kijker zetten dan onze ronde vliegtuigloodsen.

In Grimbergen zijn overigens drie gidsen actief die rondleidingen geven op het Vliegveld en in de loodsen. Je kan een rondleiding boeken via toerisme@grimbergen.be.”

Kostprijs voor de restauratie van beide loodsen: 2,1 miljoen euro, waarvan de Vlaamse overheid zo’n 900.000 euro subsidieerde.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise