Beiaardseizoen gaat van start op Pasen met eerste concert

Met Pasen komen de klokken terug uit Rome, en daarmee wordt meteen het beiaardseizoen 2024 ingeluid. Op eerste Paasdag om 16.30 uur speelt beiaardier Twan Bearda het eerste concert van dit jaar met een gevarieerd programma.

De huidige beiaard werd de toren in gehesen in 1964, en blaast dit jaar dus 60 kaarsjes uit. Dat wordt op verschillende momenten gevierd. Op 26 mei speelt de jeugdbeiaardklas van de Koninklijke Beiaardschool in ons jaarlijks concert door Jong Talent. Deze klas bestaat intussen ook al twintig jaar, en al die tijd komen ze regelmatig naar Grimbergen.

Op 16 juni, ‘Dag van Rien’, vindt een beiaardhappening plaats aan het Gravenkasteel in Humbeek. Er is een voorstelling voor kinderen vanaf 8 jaar, en er is een dubbelconcert ‘van Bach tot Nirvana’ met gitaar. Voor elk wat wils.

Op 29 september, ‘Pater Feyendag’, wordt het beiaardseizoen alweer afgesloten. Het gloednieuw Servaasduo (Peter Thomas en Twan Bearda) laten orgel en beiaard samensmelten in een concert om je vingers bij af te likken.

Als klap op de vuurpijl heeft de Academie Grimbergen het initiatief genomen om beiaardlessen in haar curriculum op te nemen. Inschrijven vanaf 1 juni voor alle leeftijden tussen 8 en 88 jaar. Neem een kijkje op de website voor meer informatie. Daarnaast zijn er natuurlijk de wekelijkse recitals (op alle zon- en feestdagen van 16.30 tot 17.30 uur) en zomeravondconcerten in juli en augustus (elke vrijdagavond van 20 tot 21 uur). Beiaardiers van over de hele wereld komen in Grimbergen van zich laten horen. De beiaard kan beluisterd worden in de omgeving van de basiliek, of in de luisterhoek.

Programma’s van de concerten zijn gratis verkrijgbaar in de luisterhoek tijdens de concerten, de horecazaken rond de basiliek of de Gemeentewinkel, Prinsenstraat 22, Meer informatie:   www.beiaardvriendengrimbergen.be of 02-260.12.99.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise