Brassersroute brengt ode aan cartoonist én vrijwilligers: “Zij zijn de drijvende kracht achter al onze verenigingen”

Liefst 22 Humbeekse verenigingen hebben meegewerkt aan de Brassersroute. Deze wandeling door Humbeek is een ode aan cartoonist Brasser en alle vrijwilligers van het verenigingsleven. Er volgt ook een concert ‘De Spot’.

In de jaren twintig van de vorige eeuw kwamen vele Brusselaars met de tram naar Humbeek, om er te vissen en te kamperen. Langs het kanaal waren er drie brouwerijen en de eindhalte van de tram was aan het sas, bij de Brasseurs. “Zo kregen we onze bijnaam brassers, waar we fier op zijn”, zeggen voorzitter Patrick De Groef van D‘Harmonie van Humbeek en Raf Gillis en Thijs Vervloessem van de Werkgroep De Spot.

“Ook Paul De Valck, die op 6 maart 1937 werd geboren in Humbeek, was net zoals de Humbekenaren trots op die bijnaam. Hij was een gekend cartoonist, die nationaal en internationaal zeer hoog stond aangeschreven en prijzen won in binnen- en buitenland, Het is dan ook niet voor niets dat Paul destijds als pseudoniem Brasser koos.”

Brasser tekende ook cartoons voor Het Nieuwsblad, De Standaard en veertig jaar lang maakte hij politieke cartoons voor het satirische en Vlaamsgezinde weekblad ‘t Pallieterke. “In 2006 werd hem, op vraag van de Humbekenaren, postuum het ereburgerschap van de gemeente Grimbergen toegekend”, gaan de initiatiefnemers verder. Hij maakte talrijke tekeningen en karikaturen voor Humbeekse verenigingen en vrienden ter gelegenheid van speciale gebeurtenissen. Al onze verenigingen zijn ooit gestart en blijven nu verder bestaan dankzij de onvoorwaardelijke inzet van een heel bijzondere groep Brassers, namelijk vrijwilligers.”

Door de coronacrisis viel het verenigingsleven noodgedwongen stil. “Maar de vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter al onze verenigingen”, zeggen de Humbekenaren. “Daarom gingen we rond de tafel zitten samen met 22 Humbeekse verenigingen. d’Harmonie nam het initiatief, om samen met deze verenigingen ‘De Spot’ op de vrijwilliger te zetten.”

“Dit doen we onder meer door het uitstippelen van de Brassersroute, een wandeling doorheen Humbeek waarop de verenigingen zich via bordjes en een QR-code met link naar filmpjes, foto’s en tekstjes voorstellen. De route kan vrij gewandeld worden.”

Het hoogtepunt van het werkjaar van d’Harmonie is het jaarlijks concert. Het concert De Spot op 4 en 5 maart in de sporthal in Humbeek wordt een ode aan Brasser en elke brasser-vrijwilliger, met zowel uitdagende als herkenbare muziek. Met dit project is d’ Harmonie één van de vijf genomineerden voor de Vlamo Award 2023.

Alle info via www.brassersroute.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise