Proefproject voor ‘warme transitie van thuis- naar kinderopvang’

In Grimbergen starten kinderdagverblijven Babilou en Kribbekrabbel, de opvoedingswinkel, Kind en Gezin, het Lokaal Loket Kinderopvang en het Huis van het Kind een proefproject om de overgang van thuissituatie naar kinderopvang vlot te laten verlopen. In deze tijden van crèches die moeten sluiten omdat ze in opspraak komen een opvallend en mogelijk welgekomen initiatief.

De eerste keer naar de kinderopvang gaan: het is alweer een grote stap in het leven van een baby of peuter. Vandaag organiseren kinderopvanginitiatieven vaak wenmomenten om de nieuwe omgeving geleidelijk aan te ontdekken. Tijdens die momenten wisselen ouder(s) en kinderbegeleiders informatie uit en leren zij elkaar beter kennen.

In Grimbergen gaat men nog een stapje verder… Een kleine groep ouders waarvan hun kindje binnenkort start in het kinderdagverblijf Babilou (Strombeek-Bever) of Kribbekrabbel (Humbeek) wordt uitgenodigd voor een infomoment in het kinderdagverblijf zelf. Het eerste infomoment is intussen al voorbij; op donderdag 15 december volgt een tweede.

Tijdens zo’n moment beantwoordt een medewerker van de opvoedingswinkel Grimbergen een aantal vragen, zoals: ‘Hoe ziet een dag in het kinderdagverblijf eruit?’ Of: ‘Op welke manier kan een kindje reageren tijdens de overgangsperiode?’

Schepen van welzijn, Jean-Paul Windelen (N-VA): “Kinderbegeleiders stellen tijdens de eerste dagen in de kinderopvang grote verschillen vast in het gedrag van kinderen. Afhankelijk van de voorbereiding van de kinderen op vlak van onthechting, voeding, slaapritueel,… verloopt de overgang al dan niet gemakkelijk. Het is natuurlijk niet evident voor zo’n klein ukje: die eerste dagen in de kinderopvang zijn een ingrijpende gebeurtenis. Baby’s en peuters vangen vele nieuwe prikkels op. Daarnaast wijzigt hun routine. Met het proefproject ‘warme transitie thuis-kinderopvang’ willen we informatie aan de ouders geven hoe de overgang van een warme thuis naar een warme kinderopvang kan worden voorbereid.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise