Sint-Servaasommegang trekt opnieuw door ‘Parel van Brabant’ na vier jaar afwezigheid

Op zondag 15 mei om 11 uur is het zover: de Sint-Servaasommegang trekt zichzelf weer op gang. Sinds 2015 gaat de Ommegang driejaarlijks door, maar de coronapandemie stak een stokje voor de editie van 2021. Met een jaar vertraging, maar een extra jaar voorbereiding belooft de editie van 2022 een waar volksfeest te worden.

“De Sint-Servaasommegang weerspiegelt de verbondenheid van de Grimbergse gemeenschap met haar geschiedkundig en godsdienstig verleden”, steekt schepen van Cultuurbeleid Philip Roosen (N-VA) van wal. “Het leven van Servaas, het historisch en landelijk Grimbergs verleden worden uitgebeeld door verschillende groepen. Servaas is niet enkel de patroonheilige van de parochie, maar ook de laatste ijsheilige die menig landbouwer zorgen baarde. Daarom trok de landbouwer met zijn trouwe paard naar de patroonheilige om de zegen over het dier te krijgen.”

“In 2021 verhinderde de coronapandemie bovendien een uitgebreide viering van 900 jaar Norbertijnen. Daarom krijgt Norbertus extra aandacht in deze Ommegang met nieuwe taferelen, praalwagens en zelfgemaakte kostuums”, verklaart schepen van Erfgoedbeleid Karlijne Van Bree (Vernieuwing).

Burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD) looft de inzet van de organisatie: “De organisatie is in handen van het Ommegangcomité Grimbergen en krijgt de volwaardige financiële en logistieke steun en medewerking van de gemeente en enkele sponsors. Regisseur Hugo De Valck creëerde alweer een pareltje, onder goedkeurend oog van voorzitter Jaak Cauwenberghs. Het huidige Ommegangcomité, de parochie en het gemeentebestuur willen deze unieke processie graag blijven ondersteunen, samen met de groep naaisters en de groep wagenbouwers. In beide groepen worden de vrijwilligers echter ouder: jong bloed is dus meer dan welkom.”

Dat de Sint-Servaasommegang een huzarenstuk is, bewijzen de indrukwekkende cijfers. Zo nemen gemiddeld 600 figuranten deel aan de processie; een greep uit verenigingen, gezinnen, vriendengroepen en individuele kandidaten uit Grimbergen en omstreken. Zo’n 145 dieren lopen (of vliegen) mee: (boeren)paarden, ezels, schapen, geiten, een os, honden, een papegaai en een roofvogel. De naaiploeg maakte 120 extra kostuums voor deze editie. Vijftig vrijwilligers werken hard achter de schermen.

Op zondag 15 mei vertrekt de stoet om 11 uur aan het Kerkplein, na de hoogmis van 10 uur. Het parcours loopt over de Hogesteenweg, via de Vilvoordsesteenweg, langs de Sint-Servaasstraat, de Spaanse Lindebaan en de Prinsenstraat. Een fietsenparking is voorzien ter hoogte van sporthal Prinsenbos. Parkeren doe je aan Ter Wilgen (Brusselsesteenweg) of het Fenikshof (Abdijstraat via de Wolvertemsesteenweg). Datzelfde weekend (14-16 mei) is het ook kermis in Grimbergen-centrum.

mmegang trekt opnieuw door Grimbergen na vier jaar afwezigheid

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise