Pjeirefretters genieten na drie jaar weer van hun ‘hoogdag’: “Eindelijk weer jaarmarkt”

Na een onderbreking van drie jaar konden de Pjeirefretters maandag opnieuw hun hartje ophalen op ‘hun’ jaarmarkt. De zonovergoten hoogdag werd dan ook één groot feest.

De Vilvoordse jaarmarkt is de grootste in de noordrand. De voorbije twee jaar kon het feest niet doorgaan omwille van corona. Maar dat de 158ste editie een succes zou worden stond in de sterren geschreven. Een stralende zon deed haar duit in het zakje wat uiteraard heel wat volk op de been bracht. Het was de hele ochtend lang dan ook gezellig druk tussen de kraampjes en aan de diverse landbouwprijskampen. Op sommige plaatsen rond het parcours was het zelfs over de koppen lopen.

“Ik ben al jaar en dag vaste klant op de jaarmarkt”, vertelt een bezoeker. “Wat de voorbije drie jaar niet kon, gaan we nu inhalen. De sfeer zit er al goed in.” De Vilvoordse scholen blijven traditioneel gesloten op deze hoogdag dus ook de kinderen konden zich naar hartenlust vergapen aan de diverse dieren zoals runderen, geiten, pony’s en uiteraard het Belgisch trekpaard dat traditioneel dé blikvanger is in Vilvoorde.

“Het was een zeer geslaagde editie”, zegt een glunderende Cultuurschepen Moad El Boudaati (Vooruit). “Het feit dat er twee jaar lang geen echte jaarmarkt is geweest in combinatie met het mooie weer heeft voor een bijzondere cocktail gezorgd. Er was sowieso een massa bezoekers van binnen en buiten Vilvoorde maar ook alle standjes van de markt en de kermis waren volzet. Iedereen weet namelijk dat hier veel mensen naartoe komen. Dus ook ‘economisch’ was het een voltreffer.”

Omwille van de wegenwerken was de jaarmarkt anders georganiseerd. Een aantal prijskampen zoals die van de runderen, die normaal op de Rooseveltlaan plaatsvonden, werden noodgedwongen verhuisd naar het Tyndalepark. “Dat was een geslaagde zet want daardoor was het volk meer gespreid. Vroeger was alles geconcentreerd op het Rooseveltplein waardoor iedereen bijeengepakt stond. Nu was het veel aangenamer.”

Er is nog geen exact cijfer bekend maar het stadsbestuur verwachtte ‘minstens 15.000 man’. “Ik denk dat we daar door het topweer zelfs ruim gaan overgaan. Het hoeft geen betoog dat dit voor een heel positieve vibe in onze stad zorgt.”

Er werd vooralsnog geen enkel noemenswaardig incident genoteerd. Het feest ging nog de hele dag door met in de Vissersstraat het traditionele concert van restaurant De Kuiper. Op het Portaelsplein is er de ‘Open Air’ van ‘Horst Arts & Music’ waardoor DJ’s die je normaal op één van de festivalpodia vindt voor de nodige beats zorgen tot 24 uur.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise