Leefbare Noordrand’ verontwaardigd dat Engie nieuwe gascentrale niet loslaat

Actiegroep ‘Leefbare Noordrand’ reageert ontzet op het feit dat Engie-Electrabel niet van plan is om de plannen voor een nieuwe gascentrale in Vilvoorde zomaar op te bergen.

Amper een maand geleden besliste de federale overheid dat de nieuwe fossiele gascentrale in Vilvoorde niet langer past binnen haar bevoorradingsplannen met de verlenging van de kernuitstap tot 2035. Leefbare Noordrand is naar eigen zeggen dan ook gechoqueerd ‘door de recente eisen van Engie-Electrabel om de verlenging van de kerncentrales te koppelen aan het verkrijgen van nieuwe subsidies voor de bouw van een nieuwe fossiele gascentrale in Vilvoorde’.

De actiegroep stelt dat het hoog tijd wordt dat Engie-Electrabel haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt voor betaalbare en propere energie in België. “Het is bijzonder cynisch om vast te stellen dat zelfs op een moment dat Engie-Electrabel volop profiteert van de huidige energiecrisis om overdreven winsten op onze kap te boeken, het nooit genoeg is”, zegt woordvoerder Bart Leeman. “Opnieuw eist de grootste fossiele energieproducent van het land miljoenen aan belastinggeld van de federale overheid voor de bouw van een nieuwe vervuilende gascentrale in Vilvoorde.”

Leefbare Noordrand roept de federale overheid op om niet toe te geven aan deze chantage van Engie-Electrabel. Aan stad Vilvoorde wordt dan weer gevraagd om vervuilende fossiele installaties ook te belasten zoals dat gebeurt in (sommige) andere gemeentes in Vlaanderen. “Tot vandaag blijft Vilvoorde een belastingparadijs om vervuilende gascentrales uit te baten doordat er geen belasting wordt geheven op drijfkracht. Het wordt hoog tijd dat de stad ook een billijke bijdrage vraagt aan deze vervuiler hetgeen ook perfect in haar klimaatambities past.”

Leefbare Noordrand is een initiatief van inwoners uit Grimbergen, Vilvoorde en Zemst.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise