Groen voert actie tegen ondergrondse parking en Jumbo-supermarkt: “Een draak van een project”

Groen heeft zondag actie gevoerd tegen de komst van een een ondergrondse parking en een Jumbo-supermarkt in de dorpskern van Grimbergen.

De afbraak van de oude gemeenteschool voor de geplande uitbreiding van het gemeentehuis met een nieuwe vleugel voor het sociaal huis en de bibliotheek was de laatste weken al een doorn in het oog van sommige Grimbergenaren. “Daarbij komt nu ook de aankondiging van de ondergrondse parking aan het Prinsenbos, inclusief een Jumbo met een oppervlakte van meer dan 1.300 vierkante meter. Het dossier van de ondergrondse parking in Grimbergen centrum komt neer op een deal tussen Grimbergen en de Nederlandse supermarktketen Jumbo, waarbij Jumbo een toplocatie krijgt voor de inplanting van een nieuw grootwarenhuis in ruil voor 75 parkeerplaatsen voor het gemeentepersoneel en de schepenen. De gemeente betaalt een bijdrage van 1,875 miljoen euro of 25.000 euro per parkeerplaats.

Een draak van een project als je het aan Groen vraagt. “Het project dat nu op tafel ligt is een regelrechte aanslag op de authenticiteit van ons dorpscentrum”, zegt fractielid Katrien Le Roy. “De draagkracht van de omgeving wordt daarbij zwaar op de proef gesteld en het evenwicht met de andere deelgemeentes geraakt steeds meer zoek.”

“Ondanks de geplande zone 30 en de beloofde fietsstraten zal het autoverkeer naar het centrum onmiskenbaar toenemen”, vervolgt Isabel Gaisbauer. “Auto’s rijden immers naar en van een parking die zich in het historische centrum, geprangd tussen twee scholen zal bevinden. Daarbovenop komt dat de meeste Jumboklanten zoals bij bezoeken aan andere warenhuizen voor de auto zullen kiezen wat nog eens extra verkeersstromen zal creëren.”

Raadslid Linda De Pree benadrukt de impact op de lokale handel. “Na het eerder akkoord van de meerderheid voor een Aldi die komt op de Vilvoordsesteenweg vlak bij het kruispunt met de Spaanse Linde betekenen de plannen voor een Jumbo supermarkt een mokerslag voor de Grimbergse handelaars. Voor de reeds eerder geplande Carrefour express, een echte buurtwinkel rechtover het gemeentehuis, komen deze plannen eveneens hard aan. Dat is heel erg, want wat is een centrum zonder de sfeer die bloeiende handelszaken er creëren?

Groen is ervan overtuigd dat de Grimbergenaren zich niet neerleggen bij dit project. “De komende maanden en tijdens het openbaar onderzoek zal blijken hoe groot de onvrede betreffende deze waanzinnige plannen is.”

Volgens eerste schepen Philip Roosen (N-VA) is kernversterking met aandacht voor innovatieve mobiliteit is het enige middel voor een aantrekkelijk centrum. “Leefbaarheid en bereikbaarheid kunnen hand in hand gaan. Heb vertrouwen in economische experten”, vraagt hij op sociale media. “Angst, onrust en verdeeldheid zaaien is geen goede optie. Bovendien is de modale burger niet bij machte om tegen de oneliners van Groen in te gaan. Dergelijke acties en petities zeggen dan ook niets en dragen tot niets bij.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise