Nieuwbouw aan gemeentehuis: sociaal huis, bibliotheek en eerstelijnsdiensten onder één dak

De gemeente Grimbergen wil haar dienstverlening verbeteren. In die optiek komt er een nieuwbouw naast het huidige gemeentehuis met de bedoeling vanaf eind 2023 heel wat diensten te centraliseren.

“We wensen niet alleen het sociaal huis en de bibliotheek te vernieuwen, maar ook te zorgen dat de gemeente en het OCMW één geheel vormen”, zegt burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD). “Daarom zal er een nieuw gebouw voorzien worden naast het huidige gemeentehuis waarin de bibliotheek, het sociaal huis, toeristische dienst en de eerstelijnsdiensten van de gemeente gecentraliseerd worden. De nieuwbouw wordt 3.000 m² groot en zal meer dan 90 personeelsleden huisvesten.”

De bibliotheek verhuist mee en krijgt een mooie prominente en lichtrijke plek aan de voorkant van de Prinsenstraat met een oppervlakte van 1000 m2, verdeeld over twee niveaus. “Deze bibliotheek zal niet alleen plaats bieden aan boeken, tijdschriften en audiovisueel materiaal maar zal tevens een ontmoetingsplek worden waar jongeren en volwassenen rustig kunnen vertoeven, studeren, van gedachten wisselen met een kopje koffie, op de computer werken enzovoort”, stelt schepen voor Cultuur Philip Roosen (N-VA). Vrije Basisschool Prinsenhof stapt ook mee in het project. Zij zullen tegelijkertijd 7 nieuwe klaslokalen bouwen.

Om het geheel maximaal te laten aansluiten bij het historische centrum zal ook de omgeving worden vernieuwd. “Er zullen enkel nog parkeerplaatsen op het pleintje aan het monument zijn”, vervolgt schepen van Omgeving Bart Laeremans (Vernieuwing). “Rond het gemeentehuis wordt een groene zone aangelegd waarbij naast de bestaande bomen extra bomen en groen worden aangeplant. De centrale ingang zal zich bevinden in de Prinsenstraat en de trap naar het Prinsenbos zal vernieuwd worden.”

Duurzaamheid staat uiteraard centraal in de nieuwbouw. Zo zal er gekozen worden voor warmtepompen en zullen er 175 zonnepanelen op het dak gelegd worden. In de bibliotheek zal er vloerverwarming worden gelegd en het ganse gebouw is voorzien van klimaatplafonds, ondersteund met vraaggestuurde ventilatie.

In het bestaande gebouw blijven een 80-tal medewerkers werkzaam. Dit gebouw wordt ineens ook aangepast op vlak van brandveiligheid. Het oude en nieuwe gedeelte worden met passerelles met elkaar verbonden. Tussen beide gebouwen komt een leestuin met veel groen en zitmogelijkheden.

De voorziene kosten bedragen 10,6 miljoen euro. De renovatie van het bestaande gebouw en de omgevingsaanleg zal 1,6 miljoen kosten. Het gemeentebestuur hoopt in 2022 met de werken te starten en het gebouw in 2024 in gebruik te nemen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise