Gemachtigde opzichters gezocht voor een veiligere schoolomgeving

Met de start van het nieuwe schooljaar en de Strapdag van aanstaande vrijdag, komt de verkeersveiligheid in de schoolomgeving weer ter sprake. Heel wat ouders zijn terughoudend om hun kinderen te voet of met de fiets naar school te laten gaan omdat ze vrezen voor onveilige situaties op de schoolroute of aan de school zelf. Gemachtigde opzichters zijn een deel van de oplossing voor dit probleem. Grimbergen is op zoek naar vrijwilligers.

Gemachtigde opzichters helpen kinderen om op een veilige manier over te steken. Ze verhogen hiermee de verkeersveiligheid in de buurt van een school en vormen zo een onmisbare schakel in het verkeersveiligheidsbeleid van de gemeente. De gemeente Grimbergen is op zoek naar vrijwilligers die hieraan willen bijdragen.

“Door gemachtigde opzichters krijgen vele jonge voetgangers en fietsers een kans om op een veilige en zelfstandige manier naar school te komen. Ouders kunnen dan met een gerust hart hun kinderen zelf naar school laten gaan”, legt schepen Karlijne Van Bree (Vernieuwing) uit. “Iedereen wie minstens 18 jaar is, kan een gemachtigd opzichter worden. Na een theoretische en praktische opleiding wordt de vrijwilliger door de burgemeester gemachtigd om kinderen, scholieren, gehandicapten of bejaarden in groep te laten oversteken. De gemeente zorgt voor de nodige verzekeringen.”

“De gemeente investeert daarnaast ook in duidelijkere signalisatie rond de schoolomgevingen”, zegt schepen van Mobiliteit Philip Roosen (N-VA). “Vanaf september is die er al bij vijf Grimbergse scholen: Prinsenhof, ’t Mierken, Sint-Jozefsschool, de negensprong en ’t Villegastje. De andere scholen komen in 2022 aan de beurt. Het gaat over een duidelijke wegmarkering ‘School’, een groen gekleurde verharding voor de schoolzone of een groene markering ter hoogte van de oversteekplaats. We voorzien ook beugels aan de rand van het voetpad bij centrale oversteekplaatsen, vertragende elementen en een duidelijke afbakening van de schoolzone 30 via grote verkeersborden en dynamische snelheidsborden.”

De provincie Vlaams-Brabant biedt gratis de theoretische opleiding voor gemachtigde opzichter aan én de uitrusting (hesje, stopbord en driekleurige armband). Het praktische deel van de opleiding gebeurt in samenwerking met de lokale politie. De opleiding gaat door op 19 oktober tussen 18.00 u. en 21.00 u. in het Cultuurcentrum (Karel Hemmerechtszaal). Inschrijven kan via www.vlaamsbrabant.be/gemachtigdeopzichters. Extra info krijg je via 02 456 89 23 of pivo.politie@vlaamsbrabant.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise