Na drieste overval op Proxy Delhaize: verdachte opgepakt na politie-achtervolging

Twee mannen hebben zondagavond een gewapende overval gepleegd op de Proxy Delhaize op de Sint-Amandsstraat in Strombeek-Bever. Daarbij raakte de uitbater van de supermarkt zwaargewond. De man werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis maar verkeert niet langer in levensgevaar. Korte tijd na de overval kon in Sint-Agatha-Berchem na een politie-achtervolging een verdachte ingerekend worden.

De overval vond zondagavond net voor sluitingstijd plaats, toen er nog vier personeelsleden in de winkel aanwezig waren. Twee mannen met motorhelmen stapten de zaak binnen en toen een werkneemster vroeg of ze hen kon helpen, werd ze door een van de mannen met een mes bedreigd terwijl de tweede een vuurwapen bovenhaalde. De overvallers eisten daarop de inhoud van de kassa en eisten van de gerant dat hij de code van de kluis zou geven. De gerant weigerde, waarop er een schermutseling ontstond met de tweede overvaller. De eerste overvaller, de man met het mes, kwam daarop tussen en diende de gerant 6 à 7 messteken toe in de rug en de schouder.

De twee overvallers namen daarop de vlucht. Volgens een van de getuigen hadden ze daarbij een tas in de hand maar het is niet duidelijk of ze iets buitmaakten. De gerant werd intussen in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar heeft zijn toestand zich sindsdien gestabiliseerd.

Een getuige had de overvallers zien vertrekken met een voertuig en een 15-tal minuten na de overval merkte een politieploeg van de zone Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem) dat voertuig op in Sint-Agatha-Berchem. De agenten zagen de passagier uitstappen en te voet vluchten en de wagen vervolgens aan hoge snelheid wegvluchten. Ze zetten de achtervolging in. Daarbij reed het vluchtvoertuig tegen een geparkeerde auto, waarop de politie trachtte het voertuig klem te rijden, maar de bestuurder kon opnieuw vluchten door achterwaarts met zijn voertuig op het politievoertuig in te rijden en zijn vluchtweg verder te zetten.

Uiteindelijk reed het vluchtvoertuig opnieuw enkele geparkeerde auto’s aan, waarna de bestuurder te voet probeerde te vluchten, maar hij kon ingerekend worden. Het bleek te gaan om een 24-jarige man uit Laken, die kort na zijn arrestatie spontaan de overval in Strombeek toegaf.

De man wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter op verdenking van diefstal met geweld en gewapende weerspannigheid. Naar zijn kompaan wordt nog gezocht.

Topartikels bij Goeiedag.be