Ringtrambus officieel ingereden: om het half uur verbinding tussen Brussels Airport en UZ Jette

Op Brussels Airport is zondag de Ringtrambus officieel ingereden. Die verzekert vanaf nu de verbinding tussen de luchthaven en het universitair ziekenhuis in Jette, via Brucargo, het centrum van Vilvoorde en de Heizelvlakte.

De ringtrambus is het eerste deel van het Brabantnet waarmee de Vlaamse regering en De Lijn de noordrand rond Brussel en Vlaams-Brabant vlotter bereikbaarder willen maken met het openbaar vervoer. Ook voor Brussels Airport is de ringtrambus een belangrijke verwezenlijking. “We zijn niet alleen een luchthaven, we zijn een intermodale hub”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “Brussels Airport heeft één van drukste busstations van het land. Hier rijden er meer bussen dan dat er vliegbewegingen zijn, en naast de duizenden vliegtuigpassagiers ontvangen we dus ook duizenden pendelaars die gebruik maken van het openbaar vervoer. “

Met hun hybride motoren zijn de 14 ringtrambussen, die 12,2 miljoen euro hebben gekost, niet alleen stiller, ze stoten ook heel wat minder CO2 uit en zijn een stuk energiezuiniger. “Dit is een primeur voor Vlaanderen en België en het is geen toeval dat dit in deze regio gebeurt”, zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn. “Vlaams-Brabant staat voor een grote mobiliteitsuitdaging, de Noordrand is nu al één van de meest filegevoelige regio’s. Om dat aan te pakken, is een modal shift nodig, die we willen maken met het Brabantnet waarvan de ringtrambus de eerste verwezenlijking is.”

De lange, comfortabele trambussen rijden zoveel mogelijk in eigen bedding, wat een vlotte doorgang en dus ook stiptheid garandeert. Vanaf september rijdt de Ringtrambus op weekdagen om het kwartier, tijdens de rustigere zomermaanden is dat om het halfuur.

De Ringtrambus doet er vandaag zo’n 60 minuten over om het volledige traject af te leggen. Van zodra de Ringtrambus grotendeels in eigen bedding kan rijden, wordt de reistijd teruggebracht tot 40 minuten. Op het 20 km lange traject legt de Werkvennootschap zowat 16 km vrije busbaan aan. De werken in de Sint-Annalaan in Grimbergen en Vilvoorde zijn volop aan de gang. Binnenkort beginnen de werken in het centrum van Vilvoorde en daarna is de Woluwelaan aan de beurt. Telkens er een stuk vrije busbaan klaar is, zal die ook gebruikt worden.

De Vlaamse regering heeft in het ringtrambus-project zo’n 60 miljoen euro geïnvesteerd, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld): “De volgende stappen zijn de Luchthaventram die Brussel-Noord verbindt met Brussels Airport en de Sneltram tussen Willebroek en Brussel-Noord.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise