Bewoners zijn gedaver door vrachtwagens beu

Bewoners van de Humbeeksesteenweg zijn het gedaver van de voorbijrijdende vrachtwagens kotsbeu. Vooral de erbarmelijke staat van de weg, die de voorbije jaren enkel maar wat werd opgekalefaterd, ligt aan de basis van de klachten. “Je voelt het trillen terwijl je op je stoel zit.” Het gevolg zijn uiteraard ook scheuren en barsten in de gevels. De bewoners zijn het beu dat er niets aan de toestand verandert en hebben zwarte wimpels en protestborden langs de straat gehangen.

Het moet gezegd: de staat van de Humbeeksesteenweg is op sommige stukken echt bedenkelijk. Het asfalt is er compleet kapotgereden, de boordstenen zijn verzakt en putten en bulten maken de dienst uit.

Een vijftal gezinnen op een van de ergste stroken zijn het dan ook kotsbeu. “Onze huis davert en onze muren zijn gebarsten. Deze baan is volledig versleten en moet volledig heraangelegd worden”, zeggen bewoners Eddy Van Hemelrijck, Paul Van Hemelrijck (geen familie), Lisette Hottat en Fernand en Marc Vertongen. “We hebben al brieven gestuurd en de schepenen aangesproken. Maar er gebeurt niks. Een deel van de Humbeeksesteenweg is wel helemaal heraangelegd maar uiteraard niet tot voor onze deur. Hier is er zes jaar geleden, ook voor de verkiezingen, gewoon een nieuwe laag asfalt bovenop de loszittende betonplaten gelegd. Dat ze hier eens een nachtje komen slapen. Dan zullen ze wel ondervinden hoe erg het is.”

 

Voor de aanleg van een aardgasleiding werd ook nog een sleuf in de breedte van de straat gegraven. “Daarna werd alles weer dichtgemaakt maar omdat die losse betonplaten tegen mekaar schuiven is hier voor onze deur een kleine bult ontstaan. Elke keer als er een zware vrachtwagen met een container passeert geeft dat een enorme klap. Die camions rijden hier dag en nacht door. Het lijkt alsof het dondert als ze passeren. Elke keer schrikken we wakker… Ook voor andere weggebruikers zoals fietsers is het opletten. Ik heb zelf deze verraderlijke knik al gemarkeerd om mensen er toch zoveel mogelijk op attent te maken. Want we hebben hier al ‘stoten’ gezien.”

 

“We willen dat er wordt ingegrepen voor er echt iets ernstigs gebeurd. De boordstenen zijn hier ook al weggezakt door een waterlek. Als daar een wagen in rijdt, krijgt die een serieuze klap. Je hoort ze afkomen en zit al te bibberen. ‘Wat voor slag gaat dat weer zijn’. Bij momenten zijn het ‘serieuze patatten’. We hebben voor alle duidelijkheid geen probleem met het verkeer maar de baan moet dan wel in orde zijn.”

Schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh (Open Vld) kent het dossier goed genoeg. “Dit deel van de Humbeeksesteenweg stond op het programma van Aquafin. De plannen waren getekend maar het is uiteindelijk toch afgevoerd. Ze willen zich richten op plaatsen waar nog heel weinig riolering ligt. Het is logisch dat dat we hier op gewacht hebben want er kwamen subsidies aan te pas. We gaan Aquafin proberen overtuigen om dit stukje er toch nog bij te nemen. Als dat niet lukt, gaat de gemeente die werken zelf op de begroting voorzien. Het zal dan gaan om een volledige sanering met gescheiden riolering, een nieuw wegdek en fietspad.”

“Wat de fameuze bult betreft: dat kan inderdaad zo niet blijven duren. De verschillende nutsmaatschappijen wijzen elkaar met de vinger. Als het niet anders kan gaan wij ook hier zelf al op korte termijn een aannemer aanstellen om het wegdek te effenen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise