Ex-Mamoeters fuiven nog een laatste keer

De Grimbergse jeugd van weleer heeft zaterdag in stijl afscheid genomen van jeugdhuis Mamoet. Het gebouw waar het roemruchte jeugdhuis was gevestigd, wordt binnenkort afgebroken. Hiermee komt definitief een einde aan wat voor verschillende generaties dé ontmoetingsplaats was tijdens hun jeugd. Een aantal vrienden en medeoprichters wilden daarom nog een laatste keer alle ex-Mamoeters bij elkaar brengen tijdens de ‘Last Mamoet Party’.

Jeugdhuis Mamoet werd eind jaren ’80 onafhankelijk en zonder subsidies opgericht door een aantal vrienden. Ze sloegen de handen in elkaar om een ontmoetingsplaats voor jongeren in Grimbergen te creëren. Toen café de Grimlach failliet ging, namen ze de zaak over, maakten er een jeugdhuis van en doopten het ‘Mamoet’, omdat dat naar eigen zeggen wel ‘sterk’ klonk. De rest is geschiedenis. Meer dan 20 jaar hebben Grimbergse jongeren in de Mamoet getapt, gepoetst, optredens georganiseerd en onvergetelijke momenten beleefd. Er werden vriendschappen voor het leven gesmeed.

De ‘Last Mamoet Party’ is dan ook een samenwerking over verschillende generaties Grimbergenaren heen. “We zien het als een uit de hand gelopen koffietafel”, zegt Ward Cornelissen, één van de drijvende krachten achter het project. “We hebben jeugdhuis Mamoet met deze laatste party begraven, maar we hopen op een verrijzenis.”

De opbrengst schenkt de organisatie namelijk aan een nieuw jongerenproject dat later nog bekend gemaakt wordt. “De erfenis van de Mamoet willen we bewust besteden aan een project waardoor de Grimbergse jeugd elkaar kan blijven ontmoeten in het centrum van het dorp”, zegt Ward.

Speciaal voor dit afscheid heeft de organisatie een origineel ‘Mamoet’ t-shirt als collector’s item laten ontwikkelen en een fotoboek met honderden foto’s en tientallen quotes die ex-Mamoeters op de website konden posten.

Het al jaren leegstaande pand van de voormalige Mamoet is eigendom van de gemeente en zal net als twee aangrenzende woningen worden afgebroken. De gemeente en het Agentschap Wegen en Verkeer willen het onoverzichtelijke kruispunt van de Rijkenhoekstraat met de Vilvoordsesteenweg opnieuw aanleggen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise