Nieuw perspectief voor brasserie De Met

De stad en brouwerij Haacht begraven de strijdbijl omtrent brasserie De Met. De horecazaak, die momenteel gesloten is, blijft het pronkstuk van de binnenkort vernieuwde Grote Markt. Al jaren is er echter discussie over noodzakelijke renovatiewerken aan het beschermde pand. De brouwerij, die erfpachthouder is, zal deze nu uitvoeren en actief op zoek gaan naar een geschikte uitbater.

De Met was vroeger een overdekte markthal. Begin jaren ’90 kreeg de brasserie grote naambekendheid met de komst van VTM. Er werden geregeld programma’s opgenomen voor radio en televisie. Die glorieperiode ligt echter al ver achter ons. De standvastigheid is er al een tijd ver te zoeken.

De voorbije jaren was er een nieuwe uitbater die met verschillende initiatieven de zaak opnieuw de nodige schwung probeerde te geven. Al snel kwamen er echter barsten in het positieve verhaal, onder meer door de aanslepende maar broodnodige herstellingen die aan het pand moesten worden uitgevoerd. Zo bleef de zaak eens verschillende maanden dicht na gaslekken in de keuken.

De Met is eigendom van de stad maar brouwerij Haacht is erfpachthouder. Als ‘huisbaas’ wordt het verondersteld om de herstellingen op zich te nemen maar wat daar allemaal precies onder valt, zorgde jarenlang voor heel wat betwisting met de uitbater. Vorig najaar werd de zaak overigens opnieuw overgenomen maar dat liedje duurde maar een paar maanden, mede door de moeilijke context door de werken op de Grote Markt.

Ook de stad maant als eigenaar brouwerij Haacht al vele jaren aan om de nodige herstellingen uit te voeren om te voorkomen dat een stukje stedelijk erfgoed (de overdekte markthal is beschermd, red.) in verval zou komen. Dat leidde ook tot gerechtelijke procedures.

Via een dadingsovereenkomst, die zopas werd goedgekeurd door de gemeenteraad, wordt hier nu definitief een einde aan gesteld. “De brouwerij engageert zich nu wel degelijk om alle noodzakelijke instandhoudingswerken, zowel binnen als buiten uit te voeren”, zegt schepen van Lokale Economie Viviane Schaessens (N-VA). “Het gaat dan om alle mankementen zoals die opgesomd zijn in het verslag van Monumentenwacht. Onder meer aan de gevel zal zowel vooraan als achteraan gewerkt worden. Er zullen heel wat schilderwerken uitgevoerd worden en ook binnen zal alles opgefrist worden. Het is echter nog even wachten voor de Grote Markt voor de brasserie afgewerkt is voor ze daar aan kunnen beginnen. Momenteel kan er namelijk nog geen kraan geplaatst worden.”

Bedoeling is om De Met uiteindelijk zijn vroegere allure terug te geven. “Zodra de werken van start gaan, gaat de brouwerij ook actief op zoek naar een nieuwe uitbater. Bij voorkeur iemand die een beetje actie onderneemt en de zaak eindelijk in handen neemt zoals het moet. Want uiteindelijk blijft De Met het centrale pronkstuk op onze binnenkort vernieuwde Grote Markt.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise