Archeologiedagen ook in Asse

Op 1 en 2 juni organiseren de provincie Vlaams-Brabant, Forum Vlaamse Archeologie en Vlaamse Ondernemers in Archeologie (VONA) de eerste Archeologiedagen in Vlaanderen. ‘Wie zin heeft in een middeleeuws hapje, wil weten hoe het er op een echte opgraving aan toe gaat of die vondst uit de tuin eens wil laten bekijken’, is zeker welkom op de Archeologiedagen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

In Asse (centrum) zet AGILAS op zaterdag 2 juni haar Educatief Wandelpad met bijhorende kinderspeurtocht opnieuw in de kijker. 2000 jaar geleden was Asse een bloeiend Romeins handelsdorpje, anno 2018 zijn daar nog steeds vele resten van terug te vinden in de bodem. Archeologen vonden de voorbije jaren een schat aan nieuwe informatie over het Romeins, maar ook over het prehistorisch en het middeleeuws verleden van Asse.

Het Educatief Wandelpad Archeologie, een 4,5 km lang wandelpad, leidt bezoekers van het middeleeuwse Oud-Gasthuis in het centrum van Asse (Gemeenteplein 26) naar de Romeinse nederzetting. Langsheen het traject geven 23 informatiepanelen meer informatie over de opgravingsresultaten. Twee figuurtjes, de Romeinse pottenbakker Lucius Macrinus en een archeologe, werkzaam in Asse, begeleiden de wandelaars op hun tocht.

Vind de geheime pot

Daarnaast rekent de kleine Marcus, zoon van pottenbakker Lucius, op de hulp van kinderen tussen 9 en 14 jaar en hun familie om tijdens de tocht op het Educatief Wandelpad de code te vinden die naar de geheime pot leidt. De schattenjacht gebeurt aan de hand van een brochure met vragen en opdrachten die betrekking hebben op de panelen die langs het Educatief wandelpad archeologie staan opgesteld. Uiteraard wordt goed speurwerk beloond… Kinderen jonger dan 9 jaar kunnen dan weer deelnemen aan een kleurwedstrijd.

Voor alle vragen over archeologie in de regio Asse, de werking van Agilas of de determinatie van eigen vondsten op het grondgebied van de gemeenten Asse, Opwijk, Merchtem en Affligem kan je op 2 juni terecht aan de infostand van Agilas, aanwezig op het startpunt van de wandeling.

 

Starten kan op zaterdag 2 juni doorlopend tussen 9u30 en 17u30, de wandeling is gratis. Startpunt is het Oud-Gasthuis (inkomhal), Gemeenteplein 26, 1730 Asse. Documentatie: gratis wandelflyers met de wandelroute, deelnamebrochures voor de schattenjacht en kleurprenten kunnen op de dag zelf afgehaald worden aan de infostand van Agilas op het startpunt of kunnen vanaf 25 mei gedownload worden via www.agilas.be.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk