Agenten fietsen frontlinie WOI af

Twee inspecteurs van de politiezone Grimbergen gaan met de fiets het hele traject van de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog afleggen. Ze vertrekken op 21 mei in Nieuwpoort en eindigen elf dagen later in het Zwitserse Basel.

“Het gehele traject is 1.200 km lang”, vertellen Mario De Coninck en Steve Luypaert. “Wij ondernemen dit avontuur als eerbetoon aan de frontsoldaten van de Eerste Wereldoorlog die dit jaar 100 jaar geleden is gestopt. We overnachten meestal bij mensen thuis en rijden via Vlaanderen door Picardië en de Champagnestreek over de bergpassen van de Vogezen naar Basel. Het traject loopt ook over 150 km onverharde wegen wat het zeker niet makkelijker maakt. Wij zijn geen geoefende fietsers maar we zijn momenteel wel al volop aan het trainen.”

De twee hebben ondertussen een Facebookpagina gemaakt waar ze een reis-dagverslag van hun avontuur zullen bijhouden. “Intussen hebben we ook al meer dan 280 volgers, waaronder Arnout Hauben, maker van de tv-serie Ten Oorlog.”

Het is daar ook dat de twee de mosterd haalden voor hun exploot. “Het idee is vooral gekomen na die serie. De Eerste Wereldoorlog is toch minder gekend dan de Tweede. Wij willen nu met onze eigen ogen zien en aan den lijve ondervinden wat het moet zijn geweest en de fiets is daar het best geschikt voor.”

Wat de grootste uitdaging wordt? “De cols in de Vogezen. Dat is toch een rit van 130 km waarbij het behoorlijk omhoog gaat”, lacht Mario nog.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise