“Digitaal inschrijvingssysteem moet er komen”

 

De gemeente gaat het initiatief nemen om toch tot een registratiesysteem voor de inschrijvingen op de scholen te komen. Aanleiding is de heisa rond de twee basisscholen waar sinds dit weekend alweer door ouders wordt gekampeerd. “We zijn zelf vragende partij”, benadrukt onderwijsschepen Patrick Vertongen (CD&V). “Ik ben ervan overtuigd dat we eruit gaan geraken want of het nu vriest of niet: dat kamperen is niet meer van deze tijd.” De ouders aan basisschool Prinsenhof, die intussen met 20 zijn, mogen de nachten in de refter doorbrengen maar overdag blijft het koukleumen.

Zijn de kamperende ouders aan basisschool De Regenboog en Prinsenhof de laatste in Grimbergen? Het blijft een open vraag. De gemeente wil echter alles doen om te vermijden dat het nog eens zo ver komt.

“In tegenstelling tot wat gezegd wordt, is de gemeente zelf vragende partij voor een digitaal inschrijvingssysteem”, zegt schepen van Onderwijs Patrick Vertongen (CD&V). “Een aantal scholen hielden dit systeem echter tot voor kort zelf tegen. Ik heb al verschillende constructieve gesprekken achter de rug en zal deze de komende weken verder zetten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we een oplossing voor dit probleem zullen vinden. Wat voor systeem dat precies zal worden moeten we dan bekijken.”

“Dat er in bepaalde scholen een capaciteitsprobleem is, klopt. Over heel groot-Grimbergen gezien zijn er echter zelfs nog plaatsen op overschot. Ik betreur dat er mensen dienen te kamperen, maar dit is strikt gezien dus niet noodzakelijk om een plaats te hebben in een Grimbergse school. Want in Beigem of Humbeek zijn er wel nog voldoende plaatsen…”

Door de bevolkingsgroei staat de capaciteit de komende jaren in Grimbergen wel nog blijvend onder druk. “Door te blijven investeren in bijkomende capaciteit zullen er op korte termijn nog meer plaatsen bijkomen. ‘De Ankering’ heeft ondertussen nieuwe gebouwen in gebruik genomen, na de Paasvakantie is ‘De Cirkel’ aan de beurt en met een nieuwbouw van het ‘t Villegastje in Strombeek-Bever is men volop bezig. Ook de komende jaren wordt hieraan verder gewerkt en zal er nog geïnvesteerd worden in capaciteitsuitbreiding.”

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat Grimbergen van Vlaanderen 7,7 miljoen euro capaciteitsmiddelen krijgt, goed voor 692 nieuwe plaatsen. “Scholen moeten uiteraard zelf extra plaatsen realiseren. Maar de budgetten zijn voorzien.”

Aan vrije basisschool Prinsenhof was het gisteren toch weer stevig koukleumen bij de vuurkorf, en dat al voor de derde dag. De ouders mochten zondagnacht in de refter doorbrengen nadat ze zaterdagnacht in hun wagen hadden moeten slapen. “Tussen 19 en 7 uur ‘s morgens mogen we binnen”, zegt Lore De Breck die haar dochtertje Alix wil inschrijven in het instapklasje. “Het was warm genoeg zeker vergeleken met de nacht voordien. Mijn vriend en ik hebben toen in de wagen geslapen. We hebben héél veel dekens nodig gehad (lacht).”

De rest van de dag staan de ouders gewoon buiten. “Ik wissel af met mijn vriend: ik heb vandaag verlof en hij morgen. Wat we hier de hele dag doen? Vooral veel praten. We kennen iedereen stilaan heel goed. En af en toe spelen we eens een spelletje. We zijn wel blij dat de directie is bijgedraaid. Ze hebben zelfs soep aangeboden. Hopelijk willen ze nu nog het inschrijvingsmoment vervroegen van donderdagochtend naar woensdag middernacht…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise