Ambulance verliest 10 minuten door tractorsluis

 

De gecontesteerde tractorsluizen die de gemeente recent heeft geplaatst, krijgen nog wat meer tegenwind. Zaterdagavond liep het ei zo na mis toen een ambulance voor de betonnen ‘bol’ stond in de Hof ter Weerdestraat.”Ze hebben rechtsomkeer moeten maken en vervolgens de hele omleiding moeten volgen”, vertelt Marleen Vanden Berghe, wiens man een beroerte had gekregen. “Er is dus kostbare tijd verloren gegaan. Godzijdank zonder gevolgen maar gaat men nu echt wachten tot er eens een ambulance te laat komt en het slachtoffer overleden is?”

Een paar jaar geleden werd een tractorsluis geïnstalleerd in de Hof ter Weerdestraat om het sluipverkeer vanuit Meise richting Ring tegen te gaan. Toen 1,5 jaar geleden de eeuwigdurende werken begonnen aan de Brusselsesteenweg werd vanuit de handelaars in de stationsbuurt gevraagd om de sluis weg te nemen. Het was voor hen op dat moment dan ook de enige uitweg richting ring. Aangenomen werd dat de weg zou openblijven tot zolang de werken zouden duren maar daar besliste de gemeente een paar weken terug anders over. Net op het moment dat het belangrijk kruispunt dichtging werd, de bol toch opnieuw geplaatst. Ook elders in de gemeente, in de Potaarde wekte een tractorsluis tegen sluipverkeer intussen heel wat ergernis op bij de omwonenden die een pak moeten omrijden.

Zaterdag ondervond Marleen Vanden Berghe uit de Noodbeekstraat echter aan den lijve dat de betonnen bol niet alleen sluipverkeer tegenhoudt. “Ik had het noodnummer 112 gebeld omdat haar man onwel was geworden”, vertelt ze. “Al vrij snel zag ik zwaailichten aan de Hof ter Weerdestraat, maar daar konden ze uiteraard niet door. Ze hebben zich moeten keren en hebben de omleiding gevolgd, maar daardoor kwamen ze pas een tiental minuten later bij ons aan.”

Kostbare tijd ging dus verloren. “Het is pas als er iets gebeurd zoals nu dat je dit beseft. Mijn echtgenoot ligt momenteel nog in het ziekenhuis. Ze zijn alle testen aan het doen maar waarschijnlijk heeft hij een beroerte gehad. In dit geval heeft het nog geen gevolgen maar stel dat hij een hartinfarct had gekregen, dan telt elke seconde. Zijn er slachtoffers nodig voor de gemeente dit gaat inzien? Ze hebben die bol teruggeplaatst op het slechtst mogelijke moment.”

Schepen van Mobiliteit Paul Hermans (CD&V) reageert verbaasd. “We zijn aan het bekijken wat er eventueel fout gelopen is bij de communicatie naar de hulpdiensten toe. Die tractorsluis ligt daar al sinds 2015. Bij de recente wegenwerken is die even weggehaald en nu is ze onlangs teruggezet. De hulpdiensten zouden dus moeten weten dat ze op die plaats moeten omrijden. Die informatie heeft de gemeente vroeger al doorgegeven. Dit is een spijtig voorval en we gaan meteen onderzoeken wat er fout is gelopen zodat dit niet meer kan gebeuren.”

Voor Hermans is het evenwel geen reden om de bol weg te nemen. “Dat is niet aan de orde. We willen het sluipverkeer blijven weren en ook een ander systeem dan die betonnen bol wordt moeilijk op die plaats.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise