Groot ongenoegen over 'blokkade' centrum

De Grimbergenaars zijn de absolute stilstand als gevolg van de grote werken op de Brusselsesteenweg kotsbeu. De afsluiting van twee straten in het centrum, om sluipverkeer te weren, is de druppel die de emmer doet overlopen. “Maak deze schadelijke maatregelen ongedaan en stel alle mogelijke straten weer open voor het verkeer”, vraagt het burgercomité ‘Stop de Stilstand Grimbergen’, dat al zo’n 350 handtekeningen verzamelde, met aandrang. Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) houdt voet bij stuk. “We willen geen autostrade in ons centrum”.

De Grimbergenaars zijn intussen al wat gewend als het op wegenwerken aankomt. Al sinds twee jaar wordt er aangeschoven dat het een lieve lust is in de ‘Parel van Brabant’. Maar met de ingrepen die gepaard gaan met de heraanleg van de Brusselsesteenweg stijgt het frustratieniveau naar een ongeziene hoogte. Om het sluipverkeer uit het centrum te bannen werden maandag de Prinsenstraat en de Sint-Servaasstraat afgesloten. Alle spitsverkeer moet dus door die ene flessenhals van de Spaanse Lindebaan.

Handelaars en inwoners vinden na twee dagen knarsetanden in de file dat het zo niet verder kan. “Ik heb er 45 minuten over gedaan om zelfs maar de helft van de Spaanse Lindebaan af te leggen”, zegt Herwig Van Nerum van het burgercomité. “Zowel ‘s morgens als ‘s avonds is het er niet meer te doen.”

Ook op de Wolvertemsesteenweg stond er gisteren overigens tot 10 uur file. Die reikte zelfs helemaal van Meise tot Vilvoorde. “Op de duur ga je verkeersagressie uitlokken”, stelt Etienne Van Der Zypen. “Iedereen loopt al op de toppen van zijn tenen. Dat voel je. Al deze schadelijke maatregelen werden ingevoerd zonder overleg met de betrokken burgers en handelaars en met zeer gebrekkige communicatie vooraf.”

De inwoners vragen concreet de heropening van de Sint Servaasstraat en de Prinsenstraat. “Ook de Rodenbachlaan moet voorlopig opnieuw opengesteld worden. En een voorlopige doorgang via de Hof ter Weerdestraat naar de Wilgenlaan dringt zich ook op. Kortom: maak alle mogelijk beschikbare wegen open. Want nu is er geen doorkomen meer aan. Mensen zijn een uur bezig om hun kinderen af te zetten en Grimbergen weer uit te geraken.”

“Wij zijn ook bekommerd om de verkeersveiligheid”, benadrukken de initiatiefnemers. “Vandaar: voer een zone 30 in. Maar laat onzinnige maatregelen zoals die tractorsluis aan de ‘s Gravenmolen momenteel achterwege. Is er dan sluipverkeer? Wel, niks aan te doen. Maar mensen moeten kunnen gaan werken, thuis geraken, hun kinderen naar school brengen en naar de winkel brengen zonder dat ze uren onderweg zijn: zo simpel is het. Zet dan maar wat meer politie in want die zie je niet of nauwelijks.”

Ook Jan Uytterhoeven is een van de drijvende krachten achter het burgercomité. “Ik heb twee schoolgaande kinderen. Een ervan gaat naar Laken. Zij moet nu twee bussen vroeger nemen en bijna 2 uur langer onderweg. Dat is niet houdbaar. Dit is allemaal enorm schadelijk voor ons imago. En er zitten intussen al een heel pak barsten in. En als niemand iets doet, zal er niets gebeuren. De zaken vooral niet in handen nemen en alles op zijn beloop laten. Daar zijn ze straf in in Grimbergen…”

Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) stelt zich kordaat op. “Er moeten nu eenmaal keuzes gemaakt worden. We kunnen niet tolereren dat ons dorp een autostrade wordt die bovendien langs scholen loopt. Ik ga ervan uit dat het verkeer dat hier niet moet zijn, zijn weg wel zal vinden. Dit zal allemaal wel in zijn plooi vallen. In het begin is het altijd wat zoeken als er nieuwe maatregelen. We hebben dit met het voltallige college beslist en hebben heel veel adviezen ingewonnen. We zijn dus niet over één nacht ijs gegaan.” Open Vld laat intussen weten dat het zich tegen de ‘blokkade’ van het centrum kant.

Gisterenavond werd op de gemeenteraad met een wisselmeerderheid een motie aangenomen om de blokkade toch te verwijderen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise