Succescoach Hugo Broos is ereburger

Hugo Broos (65) mag zich nu officieel ereburger van Grimbergen noemen. Na een succesvolle voetbalcarrière onderscheidde hij zich dit jaar nogmaals door als coach van het nationale elftal van Kameroen de Africa Cup te winnen. Vrijdagavond werd hij gehuldigd in de raadzaal van het gemeentehuis. Hij kreeg een oorkonde en tekende ook het gulden boek. “Dit is een teken van erkenning en enorm respect”, glunderde de geboren Humbekenaar.

Broos groeide op in deelgemeente Humbeek, waar hij ook voetbalde bij het plaatselijke KFC Humbeek. “Daar ben ik begonnen toen ik 11 jaar was. Ik heb echt een zorgeloze jeugd gekend waarbij ik naar hartenlust kon spelen, kampen maken, en voetballen uiteraard…”

Op zijn 18de promoveerde hij met Humbeek naar vierde klasse. Kort daarop werd hij door Anderlecht weggeplukt. Broos, een sobere maar degelijke verdediger, schopte het tot profvoetballer en speelde een lange carrière bij Anderlecht ook nog vijf jaar bij Club Brugge. Het shirt van de Rode Duivels mocht hij 24 keer dragen, met als hoogtepunt de halve finale op het WK 1986 in Mexico.

Broos is intussen 34 jaar weg in Humbeek waar hij op drie verschillende adressen woonde. Tussendoor verbleef hij ook nog twee jaar in Strombeek-Bever. Sinds hij in 1983 naar Club Brugge vertrok, woont hij in het vlakbijgelegen Jabbeke.

“Ik kom wel nog geregeld terug in Humbeek”, vertelt Broos. “Mijn zus Marie-Louise en mijn schoonzus wonen er nog. Ik ga regelmatig bij hen op bezoek en af en toe is er ook wel een of andere speciale gelegenheid. Al moet ik wel vaststellen dat ik meer en meer mensen in Humbeek van haar noch pluim ken…”
Na zijn carrière als speler behaalde Broos ook heel wat successen als trainer, eveneens bij Anderlecht en Club Brugge. “Maar de winst met Kameroen in de Africa Cup was dĂŠ aanleiding om werk te maken van zijn ereburgerschap”, laat cultuurschepen Kirsten Hoefs (CD&V) weten. Het is haar partijgenoot Jannik Grooten die met het voorstel kwam. “Hij is de eerste Belgische trainer ooit die een landentoernooi wint, en het is meteen ook de bekroning van een rijke carrière. Voor ons is het ook een mooie gelegenheid om eens iemand uit de sportwereld tot ereburger te benoemen.”

Broos reageert vereerd, ondanks dat hij ook al ereburger is in zijn woonplaats Jabbeke en ook in Molenbeek, waar hij drie jaar trainer was bij RWDM. “Het blijft iets speciaals. Voor mij is dit opnieuw een zeer mooie erkenning. Het bewijst nogmaals dat wat we op de Africa Cup gepresteerd hebben, echt uniek is en een enorme weerklank heeft.”

Broos vervoegt als ereburger een select groepje, bestaande uit ereprelaat Piet Wagenaar, cartoonist Paul De Valck (Brasser), organist Kamiel D’hooghe en componist Vic Nees.

Broos is na al die jaren heel erg thuis in Jabbeke. Terugkeren naar Humbeek lijkt er niet in te zitten. “Ik denk niet dat dat gaat gebeuren. Maar zeg nooit nooit (lacht).”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise