Actiecomité wil ook ‘proper luchtplan’ voor rand

Naar aanleiding van de plannen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om in 2018 een lage emissiezone in te voeren, eist het Vilvoordse mobiliteitsplatform Zo Mobiel Lef dat de Vlaamse overheid werk maakt van een ‘proper luchtplan’ voor de Vlaamse rand en om te beginnen ook op de Brusselse ring een lage emissiezone voorziet.

Zo Mobiel Lef wijst op het feit dat de wijken in de omgeving van de Brusselse ring evenmin de Europese normen met betrekking tot de luchtkwaliteit halen. “De Vlaamse regering moet haar plannen opgeven voor uitbreiding van de ring en de uitgespaarde miljarden investeren in een ‘proper luchtplan’ voor de Vlaamse rand”, luidt het.

Zo Mobiel Lef kant zich overigens ook tegen de beslissing om een trambus in te leggen op het tracé van de ringtram tussen de Heizel via Vilvoorde naar Brussels Airport. Het comité wijst hierbij niet alleen op de dieseluitstoot van een dergelijke bus, maar ook op het feit dat er bij deze operatie heel bomen moeten sneuvelen en er geen ruimte meer zal zijn voor de noodzakelijke verbreding van de fietspaden. Als alternatief pleit de actiegroep voor een ‘randsneltram’ met haltes die niet middenin maar in de nabijheid van wijken aangelegd worden en voor de versterking van de bestaande buslijnen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise