‘Tovertafel’ stimuleert demente rusthuisbewoners

OCMW-rusthuis Ter Biest zet extra in op dementie met de ‘tovertafel’. Interactieve spelen met lichtprojecties op tafel reageren op hand- en armbewegingen en stimuleren de ouderen tot bewegen en interactie. “Want demente personen beginnen niet uit zichzelf”, klinkt het. “Door ouderen steeds weer te herinneren aan waar ze mee bezig zijn, blijven ze langer actief. Hierdoor hebben we een extra instrument om personen met een gevorderd dementieproces beter te bereiken.”

Ook in Ter Biest neemt het aantal bewoners met dementie toe. “Momenteel wonen hier 40 personen met dementie”, vertelt OCMW-voorzitter Trui Olbrechts. “Het is noodzakelijk om aan deze bewoners aangepaste activiteiten en ontspanning te bieden. We starten met de tovertafel op één vaste dag in de week. Nadien kunnen we steeds uitbreiden naar verschillende dagen of zelf naar iedere dag. Iedereen mag en kan deelnemen aan de tovertafel. Het is ook de bedoeling dat het we een samenzijn creëren. De meer zelfstandige bewoners helpen de bewoners die meer hulp nodig hebben.” Op 21 september is het Werelddag Dementie.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise