Horeca herleeft in historisch centrum

 

De horeca in het historische centrum is dan toch niet op sterven na dood. Na brasserie ‘In de Kroon’ op het Kerkplein sloot dit voorjaar ook eetgelegenheid de Eugeenhoeve nog geen honderd meter verderop. Beide zaken gaan volgende week echter opnieuw open met een nagelnieuw concept. De Eugeenhoeve wordt ‘De Herberg van Grimbergen’ (opening 6 augustus). ‘In de Kroon’ behoudt zijn naam en zal zich vanaf 1 augustus profileren als ‘eetstaminee met karakter’.

Het is nog maar van eind februari geleden dat het nieuws kwam dat brasserie ‘In de Kroon’ de deuren zou sluiten. Nadat hij twee jaar geleden al aan de alarmbel trok, kwam de voorspelling van uitbater Bruno Spaens uit: de witte kassa betekende de doodsteek voor zijn zaak op het Kerkplein.

Amper een paar weken later sloot ook de Eugeenhoeve – amper een honderdtal meter verderop – de deuren. Weliswaar om andere redenen, maar het resultaat was wel hetzelfde: opnieuw verdween een eet- en vooral drankgelegenheid in het historische hart van Grimbergen. De spoeling werd wel heel dun om – vooral ‘s avonds – nog een glas te gaan drinken of iets te eten in het centrum.

Daar komt vanaf volgende week echter verandering in. Jeroen Bertrand (36) en zijn vennoot Stephan van der weyde (52) blazen ‘In de Kroon’ nieuw leven in. “We zijn allebei al een tijdje actief in de horeca”, legt Jeroen uit. “Stephan heeft 10 jaar lang brasserie ‘De Klok’ in Meise uitgebaat. Ik ben actief geweest in het onderwijs maar werkte daarnaast ook deeltijds in de horeca, waaronder 6 jaar bij Stephan in De Klok. Onze paden hebben zich opnieuw gekruisd in januari. Daarbij kwam onze gezamenlijke droom opnieuw naar boven: een vleesrestaurant openen waar je ook een glas kan komen drinken. Op onze zoektocht zijn we ons hart verloren in ‘In de Kroon’.”

De Brusselse insteek is onmiskenbaar als je de website en de menukaart bekijkt. “We zijn allebei ‘geadopteerd door Brussel’. Ik ben in Meise opgegroeid en Stefan heeft heel zijn leven in Strombeek-Bever gewoond. We spreken dus allebei een serieus mondje Brussels. We willen ons als ‘fier Belgisch en artisanaal’ profileren. We zullen dus heel veel Belgische gerechten aanbieden. En als we van iets een leuk alternatief vinden voor buitenlandse merken zullen we dat ook op de kaart zetten, zoals een Belgische gin, wodka of whisky.”

‘In de Kroon’ is een geklasseerd monument, het vermoedelijke bouwjaar is 1627. “Veel mag je dan ook niet aan het pand veranderen maar we hebben de zaak toch onze eigen insteek gegeven. Het is helemaal opnieuw geverfd met nieuwe kadertjes en ook het terras is helemaal vernieuwd. We willen ook het cafégedeelte meer tot zijn recht laten komen.” De opening is voorzien voor nu dinsdag.

Ook even verderop werd de voorbije periode stevig gewerkt aan een nieuwe brasserie. Volgende week zondag opent in de voormalige Eugeenhoeve namelijk ‘De herberg van Grimbergen’. “Dat is puur toeval maar we hebben wel een goed contact met hen”, zegt Bertrand. “Het zijn voor ons collega’s en geen concurrenten. Het is voor iedereen goed als er meer leven in het centrum komt.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise