“Kanaalzone wordt dé afvalvallei van de provincie”

 

“De Grimbergse kanaalzone wordt dé afvalvallei van Vlaams-Brabant”. Oppositiepartij Vernieuwing hekelt de zoveelste toekenning van een milieuvergunning aan een afvalbedrijf. “Blijkbaar slaagt dit bestuur er niet in om nog een ander soort bedrijven naar onze industriezone te lokken, in tegenstelling tot buur Vilvoorde…” Schepen van Leefmilieu Eddie Boelens (Groen) is furieus. “Wij doen net inspanningen om de buurt leefbaar te houden.”

De firma Boss Containers uit Evere heeft van het schepencollege zopas een milieuvergunning gekregen. “De zoveelste toekenning van een milieuvergunning aan een afvalbedrijf, dat zich mag vestigen in de industriezone aan de Westvaartdijk tussen de Verbrande Brug en de wijk Borgt”, zegt gemeenteraadslid Eric Nagels (Vernieuwing). “Dit opslag- en sorteerbedrijf voor bouw- en sloopafval. mag zich zelfs voor 20 jaar vestigen aan de Westvaartdijk 95.”

Daarmee komt het bedrijf te liggen langs Sita, Indaver, ABR, Viabuild, Suez en andere klasse 1-bedrijven die vandaag al de Grimbergse kanaalzone bevolken. “Op zich is deze beslissing niet zo spectaculair vermits het om een eerder kleine firma zou gaan, maar het gaat om het zoveelste afvalbedrijf erbij.

De kanaalzone is vandaag al te bestempelen als dé afvalvallei van Vlaams-Brabant, waar het krioelt van breekwerven, recyclagebedrijven, zuiveringsfirma’s voor zwaar vervuilde grond en composterings- en overslagbedrijven. De ‘Silicon Valley’ van de afvalverwerking… Blijkbaar slaagt dit bestuur er niet in om nog een ander soort bedrijven naar onze industriezone te lokken.”

Volgens Nagels werd vastgesteld dat deze situatie leidt tot hoge concentraties afvalstoffen in de lucht. “In woonzones werden waarden gemeten die hoger liggen dan in grote industriegebieden, zoals die van Tessenderlo, Zelzate en de Antwerpse haven.”

De oppositiepartij betreurt deze evolutie ten zeerste. “Andere gemeenten – en dan vooral Vilvoorde – doen er alles aan doen om hun kanaalzone op te waarderen en te verfraaien en zelfs een omslag maken van industrie- naar woongebied. Bij ons gebeurt net het omgekeerde.”

Milieuschepen Eddie Boelens (Groen) noemt de kritiek ‘demagogisch’. “Elk bedrijf in die zone heeft zijn eigen verhaal. Het gaat in dit geval om een heel klein afvalsorteringsbedrijf. Die gaat 0,00005% extra overlast creëren, om een bekend wielrenner te parafraseren. De oppositie zoekt spijkers op laag water. Zij weten goed genoeg dat dat gebied op het gewestplan is ingekleurd als industriezone.

Ik mag nog op mijn hoofd gaan staan als ‘groene’ maar ik kan daar geen woongebied van maken zoals in Vilvoorde gebeurt met het Watersite-project. Er zijn geen objectieve argumenten om een aanvraag van zo’n bedrijf te weigeren. Wij doen echter al wat we kunnen om de hinder te beperken. Zo vragen we als gemeente bijvoorbeeld een strengere milieuvergunning voor de asfaltfabriek. Wij houden dus rekening met de bezorgdheid van de mensen en leveren daar ook dagdagelijks grote inspanningen voor.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise