Streekproductenwinkel met sluiting bedreigd

Het voortbestaan van de streekproductenwinkel in Grimbergen is bedreigd. 3Wplus beheert de winkel in de Pastoor Woutersstraat sinds 2003 in de vorm van een tewerkstellingsproject (WEP+). De Vlaamse overheid trekt nu echter de stekker uit WEP+ en dat heeft grote gevolgen. Eind deze maand volgt een evaluatie.

Het was de provincie Vlaams-Brabant die meer dan 10 jaar geleden met een financiële injectie van 100.000 euro de streekproducten op het voorplan zette.

“3Wplus heeft vanuit de winkel in Grimbergen 12 jaar lang markten aangedaan, duizenden mensen laten proeven, evenveel manden verdeeld, bedrijfsevenementen bijgewoond en opgeluisterd en recepties verzorgd”, zegt coördinator Erwin Cuyx.

“Daarbij konden we steeds rekenen op de producenten van het eerste uur die hielpen met proef- en promotiemateriaal. Als we vandaag een evaluatie maken stellen we vast dat streekproducten een meerwaarde zijn voor de Vlaamse economie, voor de uitstraling die Vlaanderen heeft in de wereld en voor de regionale tewerkstelling.”

Er werden dankzij het tewerkstellingsproject twaalf jaar lang twee langdurig werkzoekenden tewerkgesteld in Grimbergen. Die stroomden na een jaar werkervaring telkens door naar het reguliere arbeidscircuit.

De afschaffing van WEP+ is dan ook een grote domper. Ook de producenten zien meer heil in supermarkten en de internationale export dan in de kleinschalige ‘cadeau’- sector die de winkel in Grimbergen is.

Beheerder 3WPLUS moet dus op zoek naar een andere formule voor de verdeling van streekproducten. Eind januari volgt een evaluatie door de raad van bestuur.

“Een sluiting is nog voorbarig maar aan het einde van januari zal de raad van bestuur wel een beslisisng moeten nemen over de verdere koers van de winkel”, aldus nog Cuyx.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise