Chirojongens Humbeek: “Nog veel geld nodig voor nieuwbouw”

Bijna drie maanden nadat de lokalen van de Chirojongens in vlammen opgingen, blijft het hele dorp solidair. Er werden al talloze geldinzamelacties op poten gezet en zondag organiseerde Humbeek Sas Events als uitsmijter van hun Driekoningenhappening een benefietdag op de brug.

“We zijn enorm dankbaar voor al deze steun”, zegt hoofdleider Alexander Van Wesemael. Een nieuw lokaal lijkt echter wel nog niet voor morgen.

Na de allesverwoestende brand die op 25 oktober de Chirolokalen in de Meiskensbeekstraat in de as legde, ontstond een golf van solidariteit. Zowat heel het dorp en ook mensen in de ruime omgeving stonden erop om via allerlei inzamelacties een centje bij te dragen voor de wederopbouw.

Zondag was er een grote benefietdag voorzien op het feestterrein op de brug. Op het programma stond eerst een winterbarbecue en daarna kon je nog van pannekoeken smullen en winterse drankjes proeven. Doorlopend was er animatie, volksspelen en optredens.

“Samen met Humbeek Sas Events en ook dankzij de inzet ook van een groot deel van de verengingen die op de Driekoningenhappening hebben we dit kunnen organiseren”, zegt hoofdleider Alexander Van Wesemael.

Het evenement was een succes want er daagde heel wat volk op. Een nieuwbouw is wel nog niet voor meteen. Aan de onophoudelijke stroom inzamelacties zal het alleszins niet liggen. “Het is inderdaad al enorm geweest. Sommige initiatieven zijn al wat grootschaliger dan de andere maar het doet steeds evenveel plezier. We kunnen niet meer dan dankbaar zijn voor zoveel medeleven en sympathie.”

“Momenteel zijn we nog aan het brainstormen over welke richting we precies uitwillen met onze nieuwbouw. Wanneer die er gaat komen? Het moet natuurlijk geen vijf jaar meer duren. Wat locatie betreft, blijven we liefst waar we nu zitten maar het is nog niet helemaal duidelijk of dit zomaar kan of mag.”

Vast staat wel dat er heel veel geld nodig is. “We hebben contact opgenomen met andere chiro-afdelingen die aan het bouwen zijn om te zien met welk budget we rekening moeten houden. En we komen toch zeker aan een half miljoen euro… Dat is heel veel geld om bijeen te krijgen. Het hoeft geen betoog dat daar nog heel veel acties voor nodig zullen zijn. Vroeger was het vaak een kwestie van alle handige mannen in het dorp te verzamelen. Die staken dan wel iets ineen dat kon dienen als lokaal. Maar dat kan nu allemaal niet meer zomaar natuurlijk. Je moet veel meer rekening houden met allerlei regelgeving.”

De belangrijkste taak van Alexander bestaat er momenteel in de chirowerking draaiende te houden. “Nu staat alles wel op een laag pitje door de examens maar we blijven intussen dankbaar gebruiken maken van de accomodatie van basisschool Mozaïek. We gaan daar nog even blijven. Een vertrek zal nog niet voor meteen zijn…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise