Torengebouw cultuurcentrum in de steigers

Deze week starten er werken aan het imposante torengebouw van het cultuurcentrum Strombeek. Dat verkeert al een tijd in slechte staat. De buitentrap zal weggehaald worden, er komt een nieuwe gevelbekleding en op de eerste verdieping worden er kleedkamers gebouwd voor de dansers. De werken zullen duren tot volgend voorjaar.

Het torengebouw van het cultuurcentrum in Strombeek-Bever kampt met betonrot en is slecht geĂŻsoleerd. De buitentrap die al jaren geen functie meer heeft, geeft nu uit op een doodlopend balkon en nodigt enkel nog uit tot vandalenstreken.

“De buitentrap zal daarom weggehaald worden”, legt burgemeester Marleen Mertens (CD&V) uit. “Ook de huidige uitstulping op de eerste en tweede verdieping zal verwijderd worden en de buitengevel zal vervolgens aangekleed worden met rode en grijze platen. Er komt betere isolatie, een nieuwe dakafwerking en ook in de garage zullen er een aantal herstellingswerken gebeuren.”

Aan de Soenszaal op de eerste verdieping, die al jaren gebruikt wordt als danszaal door onder andere de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, zullen een aantal verbeteringswerken gebeuren.

“Er komt een nieuwe vloer en er komen ook kleedkamers en een berging”, legt cultuurschepen Marc Van Godtsenhoven (Groen). “Daarmee krijgen de dansertjes van de academie na al die jaren eindelijk de nodige faciliteiten om zich om te kleden. “

Het torengebouw dateert van begin jaren zeventig en was oorspronkelijk het gemeentehuis van Strombeek-Bever. Op de eerste verdieping bevond zich de raadzaal. Trouwers konden de zaal bereiken via de officiële eretrap aan de buitenzijde van het gebouw. Op de tweede verdieping waren er enkele bureaus van de gemeentelijke administratie en op de bovenverdieping bevonden zich het kabinet van de burgemeester en dat van de gemeentesecretaris.

Nadat de gemeente Strombeek-Bever fusioneerde met Grimbergen (in 1976), verloor het gebouw haar functie. De toenmalige gemeentesecretaris was echter nog gehecht aan zijn werkplek en bleef nog enkele jaren aan de slag in het gebouw. Ook enkele andere medewerkers van de gemeente bleven er nog een tijdje verder werken, waaronder de dienst openbare werken.

Eind jaren zeventig nam het cultuurcentrum zijn intrek in het gebouw en tot op vandaag bevinden zich de kantoren van de administratie en de directie van het cultuurcentrum zich op de tweede en derde verdieping. De voormalige raadzaal doet al enkele decennia dienst als danszaal.

Als alles volgens planning verloopt, zullen de werken klaar zijn in het voorjaar van 2016. De kostprijs wordt geraamd op 303.274,19 euro.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise