Gordelfestival lokt 18.900 bezoekers

De derde editie van het Gordelfestival heeft 18.900 mensen op de been gebracht. Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar (23.000), waarschijnlijk als gevolg van het mindere weer. In focusgemeente Londerzeel waren vooral de Highlandgames en optredens van onder meer Bandits en Gene Thomas de publiekstrekkers.

Twee jaar geleden werd De Gordel, die al sinds 1981 wordt georganiseerd, omgedoopt tot een meerdaags evenement, het Gordelfestival. Gisteren stond de zogenaaamde ‘Topdag’ geprogrammeerd.

De organisatoren die ‘s morgens onder een druilerige regen nog met een bang hart de opkomst hadden afgewacht, haalden zondag in de late namiddag opgelucht adem. Het aantal deelnemers lag niet heel ver onder de 23.000 van de editie van vorig jaar. Wandelaars, fietsers en ruiters vestigden de aandacht op de groene gordel rond de hoofdstad. Missie geslaagd dus voor het provinciebestuur van Vlaams-Brabant, Bloso en vzw de Rand.

Het Gordelfestival zette dit jaar Londerzeel in de kijker als focusgemeente. Op en rond het domein Diepensteyn stonden onder meer een Hopwandeling, optredens, fiets- en wandeltochten en demonstraties thaiboksen op het programma. Vooral de Highlandgames en optredens van Bandits en Gene Thomas vielen in de smaak.

In het Bloso-centrum in Hofstade stond sport centraal, in het bijzonder voor gehandicapten. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) breide een verlengstuk aan zijn sportief weekend met een partijtje voetbal met blinden.

Het Gordelfestival vestigde met een uitgebreid aanbod in de faciliteitengemeenten ook de aandacht op het Vlaams karakter van de regio. Minister Ben Weyts (N-VA) ging onder meer in Wemmel bij de workshops voor baby’s en peuters. Daarmee mikten de gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ resoluut op jonge gezinnen en sportievelingen.

Het traditionele paradepaardje, de 140 kilometer lange Groene Gordelroute rond Brussel, had allicht het zwaarst te lijden onder het wisselvallige weer van de voorbije dagen. Hier waren er aanzienlijk minder deelnemers. Het hele evenement verliep verder zonder incidenten of ongevallen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise