Vincent Godfroid is klaar voor duurloop van 12 uur

Strombekenaar Vincent Godfroid (45) telt af naar 30 mei voor ‘Strombeek Feest’. De man plant namelijk een huzarenstukje voor het goede doel. Hij gaat 12 uur lang lopen voor het goede doel.

‘Ik verwacht dat ik op die tijd 130 à 140 kilometer zal afleggen’, klinkt het zonder verpinken. Het wordt meteen het laatste grote exploot van de ervaren ultraloper. ‘Mijn botten zijn versleten na 30 jaar lopen.’

Op zaterdag 30 mei is het weer ‘Strombeek Feest’ in het hartje van de Grimbergse deelgemeente. Voor Vincent Godfroid wordt het echter een pittige werkdag.

Hij gaat namelijk de uitdaging aan om 12 uur lang rondjes van 5 kilometer lopen ten voordele van het Kinderkankerfonds. Iedereen kan deze actie steunen door op de infostand kaarten te kopen. Je betaalt 2 euro per ronde.

‘Ik ga om 6 uur van start’, legt Vincent uit. ‘Afhankelijk van het weer verwacht ik toch tussen de 130 à 140 kilometer te kunnen lopen. Factoren als warmte en wind spelen natuurlijk een rol. Ook het parcours is tamelijk zwaar.’

Vincent loopt helemaal alleen. ‘Het gevaar bestaat dat ik over mijn toeren zou gaan als er iemand sneller gaat. Al loop ik zelf ook wel een stevig tempo. Als ik maar voor 2 uur ga trainen, loop ik bijvoorbeeld tussen de 18 en 20 km/u. Dat zal nu iets minder snel zijn, al voorzie ik toch om snel te vertrekken de eerste uren als er nog geen volk is.’

Vincent is duidelijk niet aan zijn proefstuk toe. ‘Ik loop al 30 jaar en dat voel ik ook. Ik heb last van mijn botten vooral door zo veel op de weg te lopen. Ik moet ‘s morgens soms een kwartier rondwandelen in mijn appartement voor ik er wat door kom. Het zal mijn laatste grote loop worden.’

Daar wordt uiteraard heel wat voor afgetraind. ‘Normaal loop ik zo’n 200 kilometer per week. Nu met dit doel voor ogen gaat dat naar 300 kilometer. Ik train zo’n 3 à 4 uur per sessie. Ik loop ook veel ‘s nachts omdat ik heel moeilijk kan slapen.’

Voor Vincent is die 12 uur niet onoverkomelijk. ‘Ik ben vrij zeker dat ik die afstand aankan. Ik heb al een keer 167 kilometer gelopen…’

De man heeft dan ook heel wat talent. ‘Ik ben begonnen op mijn 15de. In het veld was ik niet goed maar op de weg won ik zowat elke wedstrijd waar ik aan deelnam. Sommigen voorspelden al dat ik zou deelnemen aan de Olympische Spelen. Ik heb eens een marathon gelopen in 2 uur en 20 minuten…’

Maar zover is het uiteindelijk niet gekomen. ‘Ik heb enkele zware tegenslagen gekend in het leven. Ik heb dat overwonnen maar het eiste toch zijn tol. Door zo veel en lang te lopen kon ik mijn zinnen verzetten.’

Na 30 mei breekt er een andere fase aan in Vincent’s leven. ‘Ik ga veel meer tijd hebben’, beseft hij. ‘Ik ga werk zoeken en ik zou ook graag jeugdtrainer worden. Uiteraard ga ik nog wat blijven bewegen maar ultralopen is definitief voorbij na 30 mei.”

Je kan supporteren voor Vincent van 6 tot 18 uur. Elk uur krijgt Vincent wel 5 minuten pauze en er is ook een tentje speciaal voorzien voor hem met de nodige proviand. Enkele vrijwilligers houden nauwgezet het aantal gelopen rondes bij.

Om 19 uur op het podium in de Pastorijstraat zal hij het bijeengezamelde het steunbedrag overhandigen aan een medewerker van het Kinderkankerfonds.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise