Eén veggiemaaltijd per maand voor schoolkinderen

De kinderen van de gemeentelijke basisscholen krijgen volgend schooljaar één keer per maand een veggiemaaltijd voorgeschoteld. Groen drong zelfs aan op één veggiemaaltijd per week maar de meerderheid wilde zover niet gaan. Groen stemde uiteindelijk zelfs tegen. “Omdat dit voor ons niet ver genoeg gaat.”

Op de gemeenteraad stond zopas de aanbesteding voor warme maaltijden voor 4 gemeentelijke basisscholen voor het schooljaar 2015-2016 op de agenda. In de beschrijving van de aanbesteding werd niet over een vegetarische maaltijd gesproken.

Groen Meise ijvert echter al langer voor een wekelijkse veggiedag op de gemeentelijke basisscholen. Gemeenteraadslid Marie-Jeanne Thaelemans diende dan ook een amendement in en vroeg om eenmaal per week een veggiedag in te voeren. Groen daar ook fijntjes aan toe om bij het bereiden van de vegetarische maaltijden iets meer creativiteit aan de dag te leggen dan pasta met tomatensaus.

Het amendement werd echter weggestemd. Schepen van Volksgezondheid Sonja Becq (CD&V) stelde daarop voor om eenmaal per maand een veggiedag in te voeren. CD&V, Open VLD en NVA stemden voor dit voorstel en Sp.a onthield zich.

Groen stemde – enigszins verrassend toch – tegen. ‘Niet omdat we tegen één veggiedag per maand zijn. Wel omdat één veggiemaaltijd per maand voor ons lang niet ver genoeg gaat’, aldus nog Thaelemans.

‘Een vegetarische maaltijd is niet enkel goed voor je gezondheid maar ook voor het klimaat. En dus voor de wereld van morgen en de leefbaarheid ervan. Veeteelt heeft namelijk een enorme impact op de opwarming van de aarde.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise