Brand in loods op Houtkaai aangestoken

De brand die maandagavond een houtopslagplaats in Vilvoorde in de as heeft gelegd, was zonder twijfel aangestoken. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Een branddeskundige heeft namelijk vastgesteld dat er verschillende liters brandversneller werden gebruikt.

De brand in de loods aan de Houtkaai ontstond gisteravond om 20 uur. Het vuur verspreidde zich heel snel, maar de brandweer van Vilvoorde kreeg de brand wel onder controle met de hulp van de korpsen van Zaventem en Mechelen. Niemand raakte gewond, maar de schade is aanzienlijk.

Zo stortte het dak van de loods grotendeels in. Duizend vierkante meter ging in vlammen op, vooral in het oude gedeelte van het leegstaande complex. Het nieuwere deel werd grotendeels gevrijwaard. Buurtbewoners en het nabijgelegen ziekenhuis kregen ook de raad om ramen en deuren gesloten te houden, omdat er asbest kon vrijkomen bij de enorme rookontwikkeling.

Het parket Halle-Vilvoorde stelde een branddeskundige aan, die nog zondagavond ter plaatse ging.

‘De deskundige heeft vastgesteld dat er verschillende liters brandversneller gebruikt werden, zodat er geen enkele twijfel bestaat dat het om opzettelijke brandstichting gaat’, klinkt het vandaag bij het parket. ‘Voorlopig is er geen spoor naar de daders, maar het gerucht dat kinderen de brand zouden hebben aangestoken, kan zeker niet worden bevestigd.’

De stad Vilvoorde laat intussen weten dat het risico voor de volksgezondheid steeds nihil is geweest. De asbesthoudende platen van het dak zijn tijdens de bluswerken snel naar beneden gevallen en nat gespoten. Daardoor zijn er geen of nauwelijks asbestvezels vrijgekomen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise