Bart Laeremans weg bij Vlaams Belang

Bart Laeremans (49) heeft de deur bij Vlaams Belang definitief achter zich dichtgetrokken. De man zat 19 jaar in het Federaal Parlement, 15 jaar in de Kamer en 4 in de Senaat.

‘Mijn rol is samen met die van Dewinter en Annemans uitgespeeld na de electorale afstraffing in 2014. Ik wil mij inzetten voor de Vlaamse Beweging zonder steeds in de Vlaams Belang-hoek gezet te worden.’ Laeremans blijft wel met ‘Vernieuwing’ in de gemeenteraad zitten.

Een dag na de verkiezingsnederlaag van 25 mei vorig jaar toen Vlaams Belang werd gedecimeerd, had Laeremans zijn kritiek op de partijleiding al niet gespaard. ‘Dat heb ik toen gezegd en daar blijf ik achter staan’, klinkt het.

‘Er is echter geen plotse reden waarom ik nu met slaande deuren zou vertrekken. Het is geen keuze uit kwaadheid of ‘omdat ik plots het licht heb gezien’. Dat zou behoorlijk laf en ongeloofwaardig zijn. Ik ben 37 jaar militant en 33 jaar lid van Vlaams Belang geweest. Ik ben 19 jaar lang met veel inzet en uitgebreide motivatie parlementslid. Ik ga mezelf niet verloochenen want ik ben daar trots op.’

Toch beschouwt Laeremans zijn rol op het partijpolitieke plan als zijnde uitgespeeld.

‘Ik kan geen toegevoegde waarde meer bieden. Ik heb geen mandaat meer voor Vlaams Belang. Ik zou enkel intern een rol kunnen spelen als raadgever achter de schermen. Daar voel ik me iets te jong voor.’

‘In de Vlaamse Beweging kan ik me wel nuttig inzetten. Er is bijzonder veel werk op twee fronten: de strijd voor Vlaamse onafhankelijkheid en voor de Vlaamse Rand. Ik kan dat echter enkel doen als ik in volle vrijheid kan spreken. Zonder dat alles wat ik zeg bekeken wordt alsof het uit electorale, partijpolitieke overwegingen gebeurt. Zonder dat ik mezelf moet verantwoorden voor deze of gene uitspraak van een partij.’

Wie hierin een manoeuvre richting N-VA ziet, komt bedrogen uit volgens Laeremans. ‘Nee, hun confederalisme bekoort mij niet. Ze moeten veel meer met hun regeringsdeelname doen.’

Lokaal is Laeremans’ rol echter verre van uitgespeeld. Hij behaalde in 2012 liefst 2776 voorkeursstemmen. Daarmee was hij veruit de populairste politicus en behaalde ruim dubbel zoveel stemmen als huidig burgemeester Marleen Mertens (1345).

Met ‘Vernieuwing’ slaagde hij er niet in de meerderheid te breken in 2012. Nu hij helemaal van het stigma ‘Vlaams Belang’ verlost is, openen er zich nieuwe perspectieven. Volgens Laeremans is 2018 echter ‘nog heel veraf’.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise