Grimbergen schrapt drie kermissen

Het gemeentebestuur van Grimbergen schrapt drie van de twaalf kermissen die elk jaar in de gemeente georganiseerd worden. Twee kermissen in Humbeek en één in Strombeek-Bever verdwijnen. Besparingen liggen aan de basis van de beslissing.

Voor Humbeek Sas Events, die één van de kermissen in kwestie organiseert, is het een serieuze domper. ‘We overwegen wel nog op eigen houtje de oktoberkermis verder te zetten’, zegt André Van Laer.

De kermis van Humbeek Dorp in augustus, die van Strombeek-Bever in september en die van Humbeek Sas in oktober zijn dit jaar mogelijk aan hun laatste editie toe. Het schepencollege van Grimbergen wil namelijk drie van de in totaal twaalf kermissen in de gemeente schrappen.

Interesse neemt af

‘We hebben bekeken welke kermissen het minste volk lokken en de twee van Humbeek en eentje van Strombeek-Bever scoorden de slechtste punten’, zegt schepen van Feesten William De Boeck (Open Vld).

‘De beslissing om de kermissen te schrappen, is er gekomen omwille van financiële redenen. Bij elke kermis moet gemeentepersoneel ingezet worden om alles klaar te zetten en in goede banen te leiden. Daardoor blijft ander werk liggen en dat terwijl de interesse voor de kermissen steeds meer afneemt.’

Voor de organisatoren is het uiteraard slecht nieuws. Bij Humbeek Sas Events, dat de bedreigde oktoberkermis organiseert, wil men nog niet definitief de handdoek gooien.

‘Officieel weten we nog van niets maar dat er een inkrimping komt, is duidelijk’, reageert André Van Laer. ‘Tevreden zijn we hier uiteraard niet mee. Als er echter vanuit de foorkramers genoeg interesse is om verder te doen willen we eventueel de logistiek en organisatie nog meer op ons nemen. Dat kost ons nu al heel wat geld en als de steun van de gemeente wegvalt zal alles uiteraard nog wat duurder uitvallen. Voorlopig kunnen we dan ook nog niet voorspellen hoe het er volgend jaar gaat uitzien.’

‘Boven onze stand’

Toch is Van Laer ook niet blind voor de beweegredenen van de gemeente. ‘Met vier kermissen in Humbeek leven we als deelgemeente misschien wat boven onze stand. Het kermisgebeuren alleen trekt vandaag de dag niet meer zoveel volk.

Maar met ons tramcafé waar de bezoekers ook van een terrasje kunnen genieten beschikken wij toch nog over een extra aantrekkingspool. Genoeg om te proberen deze traditie toch verder te zetten.’

Schepen De Boeck wil wel werk maken van een overkoepelende werkgroep die haar schouders onder de negen overblijvende kermissen moet zetten.

‘Dat zo’n werkgroep haar vruchten afwerpt is zichtbaar bij de kermis van ‘Strombeek Feest’’, aldus nog de schepen. ‘Die kermis was op sterven na dood, maar een organisatiecomité bracht nieuw leven in de brouwerij. De vernieuwde versie, die enkele weken geleden georganiseerd werd, was opnieuw een succes.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise