Kerk langer open tijdens hittegolven

Wie tijdens tropische zomerdagen niet meteen een zwembad in de buurt vindt, kan ook verkoeling zoeken in de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoopkerk van Vilvoorde. De Kerkfabriek gaat namelijk bij hittegolven de kerk twee uur langer openstellen dan normaal.

‘We willen de koelte binnen de kerkmuren bereikbaar maken voor iedereen’, luidt de beweegreden voor het opmerkelijke initiatief.

De grote kerk in Vilvoorde, een majestueus Gotisch gebouw uit de 14de en 15de eeuw, krijgt in juli en augustus een extra bestemming als toevluchtsoord voor al wie het te warm heeft. Als er minstens twee achtereenvolgende dagen temperaturen van minstens 30 graden worden aangekondigd, zal de kerk twee uur langer worden opengesteld.

‘Nu is de kerk in principe steeds open van 14 tot 16 uur’, legt pastoor Geert Aelbrecht uit. ‘Dat is veelal voor toeristische doeleinden en zogenaamde kerkwachters leiden daarbij alles in goede banen. Vanuit die vrijwilligers komt nu het initiatief om de kerk ook langer open te stellen voor al wie verkoeling zoekt.’

‘Zelfs als het heet is buiten, is het in de kerk immers vaak nog aangenaam toeven. Zelf merk ik daar niet zo veel van. Ik vind het op zo’n dagen al snel in de kerk ook te warm maar dat is omdat ik tijdens de diensten uiteraard ook extra kledij draag…’

Het initiatief moet gezien worden als een service naar de Vilvoordenaar toe maar ook niet meer dan dat. ‘Het is zeker niet zo dat we op zoek zijn naar een alternatief ‘gebruik’ voor de kerk. De kerk staat er nu eenmaal en kan dus ook voor zo’n zaken van nut zijn. Maar verder dan dit gaat het niet. We gaan dus geen waterspelletjes ofzo voorzien… (lacht)’

Tien graden verschil

Volgens Aelbrecht is er doorgaans toch een tiental graden verschil binnen en buiten de kerk, zeker op hete dagen.

‘Het is een heel apart gebouw. Het reageert veel trager op temperatuursveranderingen. Kleinere kerken in Peutie, in de wijk Kassei of in Houtem zijn meteen opgewarmd maar hier zorgt de dikte van de muren er voor dat dit proces veel trager verloopt. Dat merken we ook bij de eerste warme dagen.’

‘Mensen zijn verbaasd als ik vertel dat we in de lente nog vaak moeten stoken. In de herfst en bij het begin van de winter blijft er anderzijds vaak nog een aangename warmte in de kerk hangen. Het heeft dus zijn voor- en zijn nadelen.’

Het einde van de ‘actie’ is telkens voorzien wanneer de temperatuur terug daalt onder de 30 graden. De uitzonderlijke maatregel geldt overigens enkel in juli en augustus.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise