Openluchtzwembad De Lammekes enkel in weekends open

Wie deze zomer tijdens de week een verfrissende duik wil nemen in De Lammekes zal bedrogen uitkomen. Enkel in het weekend gaat het openluchtzwembad open. Door een manifest gebrek aan redders en toezichters ziet de gemeente zich er toe verplicht de openingsuren drastisch in te perken.

‘Het is spijtig maar we moeten zorgen dat we de veiligheid kunnen waarborgen’, zegt sportschepen Louis De Smedt (Open Vld).

Vakantie in combinatie met een stralende zon is voor vele jongeren in de regio een uitnodiging om af en toe eens een flinke plons te nemen. Openluchtzwembad De Lammekes leent zich daar traditiegetrouw al jaren toe. Potentiële zwemmers houden echter best rekening met de drastisch ingekorte  openingsuren.

Het openluchtzwembad is dit jaar in juli en augustus enkel open tijdens het weekend en ook op de feestdagen 21 juli en 15 augustus. Je zal er ook maar terecht kunnen van 12 tot 19 uur (vroeger al van 10 uur).

Gebrek aan personeel

De gemeente moest die beslissing nemen door een gebrek aan personeel. Vooral wat jobstudenten betreft nijpt het schoentje. ‘We hebben nochtans een lijst met 35 namen’, legt sportschepen De Smedt uit.

‘Probleem is dat zij vooral willen werken wanneer het hen past en niet wanneer het ons past. Ofwel moeten ze naar Werchter, of naar Pukkelpop of een ander evenement. Er is altijd wel iets.’

‘Om de Lammekes te kunnen openstellen zijn er minstens drie toezichters waarvan twee redders nodig, één reserve, een iemand voor de kassa en een iemand voor de winkel. Dat zijn er dus minstens zes. Het is de laatste jaren meer en meer een probleem aan het worden om nog voldoende gekwalificeerd volk met een officieel reddersdiploma te vinden.’

‘Jobstudenten onder 18 mogen sinds dit jaar ook niet meer werken op zon- en feestdagen. Dat soort aanpassingen van de regelgeving maakt het er allemaal niet makkelijker op….’

Weinig respons

De sportdienst heeft nog alle zeilen bijgezet maar tevergeefs. ‘We hebben alles wat maar met zwemmen te maken heeft aangeschreven maar we krijgen te weinig respons. Ook in het Pierebad, het gemeentelijk zwembad, heeft het personeel overuren staan. Ook daar is het dus al nipt. Door een samenloop van omstandigheden zijn ook twee van onze zwembadcoördinatoren vertrokken en nog steeds niet vervangen. Die hadden we in de Lammekes ook kunnen inzetten.’

Het openluchtzwembad is voor de gemeente al langer een zorgenkind. Een paar jaar terug waren er zowat elke zomer problemen met Brusselse jongeren. Toen dat fenomeen onder controle was staken technische problemen de kop op.

Het zwembad kreeg een grondige opknapbeurt maar achteraf kwamen nog verschillende mankementen aan het licht. Nu de infrastructuur eindelijk helemaal in orde is, zorgt een personeelstekort voor een wel zeer karige ‘openingsreturn’ van amper acht weekends op een jaar.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise