Muurkunstwerk herdenkt ontploffing kruitfabriek

Ook Vilvoorde blikt terug op zijn oorlogsverleden naar aanleiding van de 100ste verjaardag van WO I. Op de site van reconversieproject Watersite gebeurt dat aan de hand van een muurkunstwerk van negen meter op 18 waarop de herinnering aan een zwarte pagina uit de Vilvoordse geschiedenis tot leven komt: de ontploffing van kruitfabriek ’t Poeierke.

Het krachtige beeld van de voormalige Molens-Drie Fonteinen en de ontploffing van ’t Poeierke werd afgebeeld op de achtergevel van de voormalige kruitfabriek ter hoogte van de Steenkaai.

Tijdens de oorlog zelf was de fabriek stilgelegd. Pas in februari 1918 kon de productie opnieuw opstarten. Op 31 mei 1919 ontstaat er echter een felle brand in de fabriek, die de grote stock buskruit verhit en tot ontploffing brengt.

De grote explosie – later erkend als oorlogsramp – maakt 13 dodelijke slachtoffers en veroorzaakt lichamelijke en materiële schade bij meer dan 1.000 mensen. Meer dan 100 gezinnen hadden geen dak meer boven hun huis.

Het muurkunstwerk is zichtbaar vanaf de fietsverbinding langs de Zenne. Er werden 100 m2 papier en een hoogtewerker tot 14 meter gebruikt bij de installatie. Het gebruikte beeldmateriaal werd ter beschikking gesteld door Georges Detournay en Marcel Stappers.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise