Laeremans stapt uit partijbestuur Vlaams Belang

Bart Laeremans (48) heeft maandag ontslag genomen uit het partijbestuur van Vlaams Belang. Hij wil niet langer deel uitmaken van een bestuur waarin ook Filip Dewinter zit, die volgens Laeremans veel te radicale uitspraken deed.

‘We moeten het geld halen waar het zit: bij Rachid en Khalid.’ Het is een van de uitspraken die Filip Dewinter, lijsttrekker van het Vlaams Belang in Antwerpen, deed in aanloop naar de verkiezingen. Ook sprak hij tijdens de slotmeeting van de partij over de ‘verbruining’ van de samenleving.

[pullquote]Vermits Dewinter als campagneleider zelf geen verantwoordelijkheid opneemt voor de nederlaag of enig mea culpa slaat, moeten anderen het kunnen zeggen[/pullquote]

Al die uitspraken schoten bij Bart Laeremans, die tot voor kort senator was, in het verkeerde keelgat. In een brief laat Laeremans weten dat intern binnen Vlaams Belang nooit afgesproken was dat iemand dit soort uitspraken zou doen.

‘Dewinter wist zeer goed dat dit soort terminologie niet strookte met de afspraken, maar hij gebruikte ze doelbewust om zichzelf in het nieuws te hijsen’, aldus Laeremans. ‘Dit alles ging ten koste van de partij en de andere kandidaten. Het was Dewinters uitdrukkelijke bedoeling om op eigen houtje en zonder enig overleg het imago van de partij zwaar aan te scherpen tijdens de laatste campagneweek, met alle gevolgen van dien.’

De senator, die zondag zelf 4.166 stemmen kreeg maar niet verkozen geraakte, beseft dat niet alleen de uitspraken van Dewinter aan de basis lagen van de verkiezingsnederlaag. Ook het succes van N-VA gaf de doodsteek aan Vlaams Belang, dat geen enkele zetel in het Vlaams parlement verwierf.

Toch vindtLaeremans dat vooral de ‘eigen’ campagne van Dewinter ervoor gezorgd heeft dat de partij zo zwaar afgestraft werd. ‘Ik denk bijvoorbeeld aan het infantiel internetspel waarin moskeeën, vliegende islamisten of inbrekers konden weggeveegd worden met een vliegenmepper of platgeslagen met een knuppel. Met dit soort fratsen win je geen kiezers, maar stoot je ze net af.’

‘Vermits Dewinter als campagneleider zelf geen verantwoordelijkheid opneemt voor de nederlaag of enig mea culpa slaat, moeten anderen het kunnen zeggen’, gaat Laeremans verder in de brief.

‘Al te veel kiezers hebben onze partij verlaten omwille van zijn kwetsende, steriele en aanstootgevende taalgebruik. De partij verlaten doe ik niet, maar ik stap wel uit het partijbestuur.’

Of Bart Laeremans ooit nog terugkeert in dat bestuur hangt af van de voorzittersverkiezingen in oktober. Na die verkiezingen wordt ook een nieuw partijbestuur samengesteld en Laeremans hoopt op verjonging.

Zelf solliciteert hij naar eigen zeggen niet nadrukkelijk naar een zitje in dat bestuur, maar wil hij dat een nieuwe generatie de teugels van de partij in handen neemt.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise