Dringend stamceldonor gezocht voor Dylan

‘Mijn grootste wens is dat ik mijn broer terug een leven kan geven.’ Natacha D’Hertefelt doet er alles aan om haar jongste broer Dylan Jadot (18) te redden. Die lijdt aan acute lymfatische leukemie en is dringend op zoek naar een stamceldonor. ‘Over enkele maanden zal hij een stamceltransplantatie nodig hebben en er zijn te weinig donors in België. Ik hoop van harte dat we een match kunnen vinden…’

De nachtmerrie voor Dylan begon vorig jaar in november. ‘Ik ben toen van de trap gevallen en liep een hernia op’, vertelt de jongeman. ‘De pijn bleef echter en uiteindelijk ben ik opgenomen. Men heeft vervolgens een tumor gevonden op het heiligbeen. Eerst dacht men nog aan botkanker maar uiteindelijk kwam men uit op de diagnose van acute lymfatische leukemie.’

‘Zijn stamcellen zijn kapot aan het gaan’, vertelt zijn halfzus Natacha. ‘Die ziekte tast zijn bloedcellen aan en zet zich op zijn organen. Onder meer de lymfeklier, mild en lever zijn aangetast. Het is de minst agressieve maar wel de moeilijkst te behandelen en dus ook de gevaarlijkste variant.’

Dylan heeft al twee lange chemosessies achter de rug. ‘Er zijn er nog drie te gaan en dan zou hij in augustus of september als laatste stap een stamcellentransplantatie moeten kunnen ondergaan. Zaak is nu van een geschikte stamceldonor te vinden. Eerst kijken ze of de broer of zus een geschikte donor is. Maar zelfs hier is de kans dat het weefseltype voldoende overeenstemt maar 1 op 4. Ik ben dan nog zijn halfzus. Op de uitslag is het nog wachten maar de kans is klein. Voor niet-familie is de kans zelfs maar 1 op 50.000 op een match. Als je weet dat er maar 60.000 mensen donor zijn in België is het ongelooflijk moeilijk om een geschikte kandidaat te vinden…

Natacha is dan ook gestart met een uitgebreide sensibiliseringscampagne. ‘We hebben onder meer een Facebookoproep gelanceerd maar ook bijvoorbeeld flyers laten drukken die we in de wijde omgeving verspreiden. Zelfs Ish uit de jury van ‘So You Think You Can Dance’ heeft voor ons al een oproep gedaan.’

‘Het is ook niet moeilijk om iemand te redden’, gaat Natacha verder. ‘Het volstaat om naar een ziekenhuis in uw buurt te gaan waar een donorcentrum is en met slechts 1 bloedafname kan men zich laten registreren in de donorbank. Ik hoop van harte dat we een match kunnen vinden. Mijn grootste wens is dat ik mijn broer terug een leven kan geven. We hebben alleszins  veel positieve respons gehad. Het is ook niet enkel voor Dylan. 280 mensen in ons land zijn op zoek naar een stamceldonor.’

Intussen probeert Dylan toch zijn diploma te halen in het laatste jaar op het Koninklijk Atheneum in Grimbergen. ‘Ik kan zelf niet meer naar school gaan. Dat is te vermoeiend. Maar in het ziekenhuis krijg ik tijdens het lange wachten voor de chemosessies les. Hopelijk kan ik het toch voor elkaar krijgen.’

Dylan’s leven werd eind vorig jaar helemaal op z’n kop gezet. ‘Kanker is een nieuw begrip geworden’, zucht hij. ‘Eerst dacht ik dat ik ging sterven. Nu is het al wat meer bezonken. ‘Waarom moet het mij overkomen’, vraag je je uiteraard wel eens af. Soms ben ik nog wel eens down maar je probeert er mee te leven. Ik heb die transplantatie nodig maar daarna ziet het er wel goed uit. Dan kan ik terug de draad van mijn leven terug opnemen. Het is niet makkelijk maar we blijven positief.’

Deze zomer zien ze Dylan alvast op de festivals. ‘Ik ga naar Rock Werchter en Tomorrowland’, lacht hij. ‘En misschien ook nog naar Pukkelpop en Laundry Day. In een rolstoel weliswaar maar zijn dat soort ‘kleine’ vooruitzichten die je de stimulans geven om te blijven vechten.’ www.infodonor.be; reddylan@outlook.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise