Stadsfestival Stage1800 doet er dag bij

Het populaire gratis stadsfestival Stage 1800 zal vanaf dit jaar niet één maar twee dagen duren. Op zaterdag 30 en op zondag 31 augustus is de Zennestad een weekend lang het muzikale centrum van de regio. Het Bolwerkplein wordt de stage voor kletterende rock met onder meer The Neon Judgement Live en CPeX op zaterdag 30 augustus en hippe dance op zondag 31 augustus.

Na een zeer geslaagde editie in 2013, met meer dan 3,000 bezoekers, breidt het gratis stadsfestival in Vilvoorde uit tot 2 dagen, met een muziekaanbod dat iedereen aanspreekt.

Sinds enkele jaren programmeert Stage1800 (vroeger onder de naam Kerkrock) op een eigenzinnige manier het beste van de Belgische rock- en popscène. “Ook dit jaar wordt weer een editie om duimen en vingers bij af te likken”, maakt Didier Cortois, een van de organisatoren, zich sterk. “Stage1800 zal opnieuw afgetrapt worden met jong lokaal talent geselecteerd tijdens een Rock Rally. INeverB4, d!ots, Steak Number Eight, CPeX en The Neon Judgement Live zorgen verder voor een affiche om u tegen te zeggen.”

Zondag wordt dan ‘Elektronik Sunday’ in Vilvoorde. “Er is tenslotte een eerste keer voor alles”, lacht Cortois. “Beats van nationale en internationale top DJ’s en producers zullen er alleszins voor zorgen dat we de laatste zondag van de zomer 2014 niet licht gaan vergeten. Starten doen we om 11 uur ‘s ochtends, met een familiebrunch. De eerste beat weerklinkt eveneens om 11 uur. De brunch en de randanimatie voor de kids en de jongen van geest (met onder meer een circus workshop) lopen door tot ongeveer 15 uur. Vanaf dan nemen de beats Don Santos, Teenage Mutants, Nico Morano, Einmusik en als top of the bill Jan Blomqvist & Band de bovenhand.”

Stage1800 gaat dus voor een uitbreiding terwijl festivalorganisatoren het nochtans overal financieel moeilijk hebben. “Het is inderdaad niet evident”, repliceert Cortois. “Ik denk dat de sleutel tot succes een mix is tussen ambitie en bescheidenheid. Groepen boeken is één ding, maar groepen zoeken en boeken die budgettair haalbaar zijn is een grotere uitdaging. Belangrijk is en blijft dat we het festival gratis kunnen houden. We rekenen op de inkomsten uit de catering en op onze sponsors om het budget rond te krijgen. Tot op heden is dat steeds gelukt.”

Ook de verstandhouding met de buren is – zie maar naar Tomorrowland – eveneens een heikel punt. “Het ‘Niet-In-Mijn-Achtertuin’-fenomeen is inderdaad alomtegenwoordig. Maar we contacteren pro-actief de omwonenden, nodigen hen uit tijdens de opbouw en het festival in onze VIP lounge. Enerzijds beperken we uiteraard ook het decibelgehalte tot het wettelijk vastgelegde en anderzijds zijn de uren tot wanneer er gespeeld wordt ook erg redelijk, zeker gezien ons festival tijdens het weekend plaatsvindt. Vorig jaar konden we alvast op veel enthousiasme van de buurt rekenen.” www.stage1800.be

 

 

 

 

 

 

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise