‘Mister Michel’ helpt inbrakenplaag bestrijden

Michel Verschueren, ex-manager van RSC Anderlecht, is het uithangbord van een opmerkelijke campagne van de Grimbergse politie. ‘Mister Michel’ moet burgers ertoe helpen aanzetten om sneller contact op te nemen met de politie als ze iets verdachts opmerken. Aanleiding is een hele reeks inbraken afgelopen weekend. Een tiental woningen kreeg ongewenst bezoek.

De balans van het aantal inbraken de voorbije dagen is zwaar. De politie stelde tijdens het voorbije weekend 9 diefstallen vast, waarvan 4 pogingen en 5 effectieve diefstallen en dit zowel in het centrum van Grimbergen, als in de deelgemeenten Beigem en Strombeek-Bever.

‘De meeste diefstallen worden gepleegd ’s avonds en ’s nachts’, legt korpschef Jurgen Braeckmans van de Grimbergse politie uit. ‘De werkwijze bij alle vastgestelde diefstallen is ongeveer gelijkaardig: de daders forceren sloten van voor- of achterdeuren of zij trachten de woning binnen te geraken via schuiframen. Ze zijn vooral op zoek naar juwelen, smartphones en laptops.’

‘Dat ook politiemensen zelf niet ontkomen aan dergelijke criminaliteit, bewijst het verhaal van één van onze collega’s’, gaat Braeckmans verder. ‘Zij werd dit weekend zelf slachtoffer van een diefstal in haar woning in Machelen. Ook bij haar werd het schuifraam geforceerd en werd de volledige woning overhoop gehaald. De daders namen een laptop, geld en juwelen mee.’

Politie afhankelijk van burger

Om de inbrakenplaag te kunnen bestrijden, is de politie voor een groot stuk afhankelijk van de burger. En daar nijpt blijkbaar het schoentje. ‘Wanneer burgers iets verdacht opmerken, moeten zij de reflex maken om onmiddellijk contact op te nemen de politie. Zij zijn immers onze eerste bron.

Wij moeten echter jammer genoeg vaststellen dat de burger vaak te laat belt of zelfs helemaal niet belt om ons cruciale informatie door te geven. Om deze drempel te verlagen, zouden wij voortaan op regelmatige basis een kleinschalige campagne willen voeren naar onze bevolking toe.’

Niemand minder dan Michel Verschueren wordt hiervoor ingeschakeld. ‘De politie heeft mij hiervoor gecontacteerd en voor zoiets wil ik altijd goed doen’, reageert de ex-manager van RSCA Anderlecht.

‘Ik ben een bekende figuur in Grimbergen en daarbuiten en dat moet helpen om de aandacht op deze problematiek te vestigen. Zelf ben ik gelukkig nog niet het slachtoffer geworden van een inbraak. Ik hoop nu wel niet dat de dieven zich hierdoor op mij gaan concentreren…’, besluit ‘De Zilveren Vos’ met een kwinkslag.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise