Algemeen directeur Eric Van Snick veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf en zware geldboete voor fraude en belangenvermenging

De correctionele rechtbank heeft de Gooikse algemeen directeur veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en een boete van 16.000 euro. De toenmalige gemeentesecretaris werd beschuldigd van belangenvermenging, fraude en het belemmeren van vrijheid van opbod en inschrijving. Ook Michel Doomst (CD&V) -de toenmalige burgemeester- werd in verdenking gesteld maar uiteindelijk over de hele lijn buiten vervolging gesteld.

De feiten kwamen aan het licht in 2018, toen Audit Vlaanderen een klacht kreeg over mogelijk gesjoemel bij de gemeente Gooik en daarop een doorlichting uitvoerde. Na afloop van het onderzoek maakte Audit Vlaanderen het rapport over aan het parket Halle-Vilvoorde, dat een gerechtelijk onderzoek opende. Uit dat onderzoek zou gebleken zijn dat de gemeente tussen 2007 en 2016 voor 31.000 euro aan schuimwijn had gekocht bij het bedrijf van de moeder van Van Snick, toen nog gemeentesecretaris. Daarnaast zouden aanbestedingen voor busvervoer, drukwerk en ruimtelijke planningen niet correct verlopen zijn, voor bedragen van respectievelijk 350.000 euro, 42.000 euro, en 330.000 euro. Ook zou er 10.000 euro gefactureerd zijn aan twee bedrijfjes waarin Van Snick via een vennootschap bestuurder is. In een van die bedrijven is de man ook aandeelhouder. Ten slotte zouden sponsors van een volleybalclub waarin Van Snick actief was, bevoordeeld zijn bij gemeentecontracten.

Voldoende bezwaren

Het onderzoek werd eind 2020 afgerond, waarbij het parket besliste om aan de Raadkamer de verwijzing naar de correctionele rechtbank te vragen. Dit van enerzijds toenmalig burgemeester Michel Doomst omdat hij mee de contracten tekende en anderzijds Van Snick voor belangenvermenging, fraude en het belemmeren van vrijheid van opbod en inschrijving. Doomst werd begin dit jaar nog buiten vervolging gesteld in het onderzoek naar frauduleuze praktijken binnen de gemeentediensten van Gooik. Van Snick werd doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

En die is niet mals voor de huidige algemeen directeur van Gooik. Het parket vroeg voor hem een jaar gevangenisstraf met uitstel en 16.000 euro boete. De rechter was het daarmee volledig eens. Bij oppositiepartij Groen Gooik vinden ze dat de zaak een gevolg moet krijgen bij de gemeente, de tuchtstraf en loonreductie van 20% van enkele jaren geleden is niet voldoende volgens hen. Bovendien is het vrijwel zeker dat er geen verdere gevolgen zijn voor zijn job als algemeen directeur. “Het aanblijven van Eric Van Snick moet ernstig in vraag gesteld worden”, klinkt het. “Huidig burgemeester Simon De Boeck (CD&V) bedekt de hele zaak met de mantel der liefde in plaats van duidelijk komaf te maken met de bewezen fraude en belangenvermenging.”

Verder wil Groen dat ook Michel Doomst zijn verantwoordelijkheid neemt. “Hij werd uiteindelijk buiten vervolging gesteld, maar blijft wel politiek verantwoordelijk”, klinkt het nog. “De burgemeester is intussen op pensioen, maar kan zijn politieke verantwoordelijkheid alsnog nemen door zijn ereburgemeesterschap terug te geven. Indien hij dit niet uit eigen beweging doet vinden we dat het college en de gemeenteraad hem die titel dienen te ontnemen.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland