Gooikoorts klaar voor dertiende editie

Gooikoorts, al dertien jaar hét trefpunt voor de liefhebber van traditionele muziek, zorgt in het weekend van 3 tot 5 juli opnieuw voor een gevarieerde en hoogstaande affiche.

Het festival programmeert groepen uit Vlaanderen, Schotland, Zweden, Galicië, Hongarije, Polen, Baskenland, Oostenrijk, Frankrijk en zelfs de Verenigde Staten, samen goed voor 20 concerten, een inspirerende concertmis en drie bals.

Toppers op de affiche zijn onder meer ‘The Chair’ uit de Schotse Orkney Islands en ‘Faustus’, de headliner binnen de spot op Engeland.

Voorts is er een uitgebreide instrumentenbouwersmarkt, een festivalmarkt, initiaties, de ‘Sjato Miredo’ voor de kinderen en randanimatie.

Dit jaar ligt de spot op Engeland. Vijf groepen brengen een ander aspect aan uit de Engelse Folk.

‘We vonden het nodig om het cultureel erfgoed van dit land eens in de verf te zetten’, zegt woordvoerder Patrick Lichtert.

‘’Faustus’ is de headliner en wat voor één. Drie virtuozen op het instrumentale en daarbij nog eens gezegend met een goddelijke stem. De officiële aftrap op vrijdag ‘Pur Sang’.’

‘Ondanks het feit dat Engeland in de spotlite staat konden we Schotland niet laten liggen. ‘The Chair’ uit de Schotse Orkney Islands leek ons de meest aangesproken groep om het festival officieel te openen. Akoestisch tot op het bot en een brok energie die zijn weerga niet kent.’

Gooikoorts staat bekend voor zijn sfeervolle balavonden. Dit jaar is er een feestje voor 15 jaar ‘Appel Rekords’. Een dubbele ‘best of’ CD is het resultaat en twee groepen starten tegelijk de feestelijkheden: Triple-X en Hot Griselda.

Internationaal geweld wordt afgewisseld met de top van de Belgische folk. Op zaterdag is er onder het Duveldroomschip voor het eerst De Lange Zangtafel: samenkomen om te zingen en plezier te maken.

Gooikoorts praktisch:

  • Van vrijdag 3 juli t.e.m. zondag 5 juli 2015.
  • Het programma en extra informatie vind je op www.gooikoorts.be
Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland