Uniek lichtlaboratorium van VUB geopend in Oetingen (+ video)

In Oetingen is vrijdag het B-PHOT-onderzoeksinstituut, een hoogtechnologisch lichtlaboratorium van de VUB, geopend in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters en minister Ingrid Lieten. In het labo onder leiding van professor Hugo Thienpont gebeurt onderzoek naar nieuwe lichttoepassingen, zoals lasers en LED’s.

Een voormalig tuinbouwbedrijf werd omgebouwd omdat voor de unieke apparatuur van de onderzoeksgroep een ruimte van tweeduizend vierkante meter nodig is met een temperatuurgestabiliseerde, trillingsvrije en stofvrije omgeving.

Eén apparaat werd speciaal met een Boeing overgevlogen uit de Verenigde Staten. De verfijnde apparatuur is zeer gevoelig voor trillingen en fijn stof. Om die reden werd gekozen voor een landelijke omgeving.

B-phot VUB Oetingen 2

Prototypes

De Vrije Universiteit Brussel bezet een Europese toppositie in het onderzoek naar nieuwe lichttoepassingen, of ‘fotonica’. Het onderzoek moet prototypes betaalbaar maken voor Vlaamse KMOs. Die ontwikkelen zelf nog te weinig initiatieven. BPhot ontwikkelde eind vorig jaar al een speciale leerkit voor scholen.

Voorts legt het labo zich toe op onderzoek en ontwikkeling van polymeergebaseerde optische componenten die in massa en aan lage prijs kunnen gefabriceerd worden. Dat gebeurt uit hightech plastics die biocompatibel of bioafbreekbaar zijn.

Vlaanderen investeerde via de Herculesstichting bijna drie miljoen euro in het labo.