Dilbeek start met autodelen in 2023

In het najaar start Dilbeek met autodelen op drie locaties. Hiervoor gaat de gemeente in zee met autodeelaanbieder Cambio. Dilbeek zet duurzaamheid centraal: de deelauto’s zullen namelijk allemaal elektrisch zijn.

De Dilbekenaar kan er ook financieel voordeel bij hebben: wie minder dan 11.000 km per jaar rijdt is wellicht goedkoper af met een deelauto dan met een eigen auto. Daarnaast kunnen de deelauto’s een oplossing zijn voor Dilbeekse gezinnen die hun tweede wagen nauwelijks gebruiken. Het kan hen verleiden hun tweede wagen van de hand te doen en gebruik te maken van deelauto’s voor lange afstanden en uiteraard ook de fiets voor korte afstanden. “We zien autodelen als een deel van de oplossing voor de parkeerproblematiek in sommige wijken én als een maatregel in de klimaatproblematiek,” zegt bevoegd schepen Stijn Quaghebeur (N-VA). “De deelauto’s zijn namelijk allemaal elektrisch en de ervaring elders leert dat elke deelauto tussen de 4 en de 9 particuliere auto’s vervangt.”

De zes deelauto’s krijgen een vaste standplaats. Twee voertuigen komen in Groot-Bijgaarden en twee gaan richting Wolsemwijk/Hof ter Smissen. De laatste twee voertuigen krijgen een standplaats in centrum Dilbeek. Deze zullen ook gebruikt worden door de gemeentelijke diensten voor administratieve verplaatsingen die niet mogelijk zijn met fiets of openbaar vervoer, ter vervanging van de gemeentelijke poolwagens.

Er wordt ondertussen ook al verder nagedacht over locaties voor eventuele volgende deelwagens. Hiervoor heeft de gemeente een online participatief platform geopend. De locaties met de meeste aanvragen worden als prioritair opgelijst, mits ze ook technisch haalbaar zijn.

Topartikels bij Goeiedag.be
Meer kort nieuws